filteri close
Objavljeno: 15.06.2022. Image source: Foto: Pexel/Pixabay
300x600

Velike su šanse da niste mnogo razmišljali o svojim pazusima, osim da se uverite da se ne znoje ili ne smrde previše.

Međutim, vaši pazusi imaju važnu funkciju. Oni ne samo da pomažu u regulaciji temperature kroz znojenje, već i alarmiraju kada vašem telu može biti potrebna medicinska pomoć. Pomažu u regulisanju limfe, tečnosti koja pomaže u borbi protiv infekcije kroz cirkulaciju belih krvnih zrnaca ili limfocita. Limfa se skladišti u limfnim čvorovima, koji se mogu naći u vašim preponama, vratu i pazusima.

Pošto se u vašoj pazušnoj jami nalazi više od 20 limfnih čvorova, ovo je samo jedan od razloga zašto bi trebalo da obratite pažnju kada osetite bol.

Evo šta bi vam bol u pazuhu poručuje

Ako imate bolove u pazuhu, to bi jednostavno moglo biti rezultat napregnutog mišića, posebno ako ste neko ko je fizički aktivan. Simptomi uključuju grčeve mišića, crvenilo i osetljivost nakon istezanja mišića. U zavisnosti od težine, zategnuti mišić pazuha obično zahteva samo hladnu oblogu, lek za ublažavanje bolova i uzdržavanje od aktivnosti koje mogu izazvati dodatno opterećenje na tom području dok se oporavljate.

Na šta nas sve upozorava NEPRIJATAN miris tela?

Međutim, moguće da ono što uzrokuje bol u pazuhu su i otečeni limfni čvorovi. Kada se vaši limfni čvorovi upale na ovaj način, to može biti rezultat borbe vašeg tela sa virusnom infekcijom usled nečeg kao što je obična prehlada ili streptokokna upala grla do ozbiljnijih problema kao što su HIV ili boginje, između ostalih zdravstvenih stanja. Otečeni limfni čvorovi u pazušnoj jami mogu biti i znak raka dojke. Čak i ako ne osećate kvržicu u dojci, ako osećate bol ili otok u pazuhu, bilo bi dobro da pregled izvrši vaš lekar kako biste isključili bilo šta ozbiljno.

Kvržice u pazuhu takođe mogu biti znak poremećaja u vezi sa limfnim sistemom, pa bi trebalo da se obratite lekaru ako osetite ekstremni umor praćen neobjašnjivim, upornim otokom.