filteri close
Objavljeno: 16.01.2020. Image source: Pixabay/Johannes Plenio
300x600

Institut za javno zdravlje objavio je ovakvu preporuku za osetljive osobe, ali je naglasio da ne treba paničiti

Institu za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ izdao je preporuke povodom velikog zagađenja u Srbiji – osetljive osobe trebalo bi da ograniče svoj boravak napolju u jutarnjim i večernjim satima.

U isto vreme, Institut na svom sajtu naglasio je da nema razloga za paniku.

Evo preporuke Batuta:

Praćenje kvaliteta urbanog vazduha u Republici Srbiji je aktivnost koja se redovno sprovodi radom automatskih mernih stanica u nadležnosti Agencije za zaštitu životne sredine kao i lokalnih samouprava, za koje merenja obavljaju instituti i zavodi za javno zdravlje (na teritoriji 25 okruga) i pravna lica licencirana za tu delatnosti i podrazumeva multi sektorski pristup.

Zagađenje vazduha u zemlji i regionu se prati kontinuirano, u skladu sa preporukama EU Direktive i preporukama Svetske zdravstvene organizacije.

6 stvari koje treba da znate o PM-10 česticama koje nas truju svaki dan

Trenutno urbano aero zagađenje u našoj zemlji uglavnom je čestičnog tipa (PM10 čestice). Beleži se variranje koncentracija čestica u toku dana u zavisnosti od prisustva izvora zagađenja. Ove koncentracije zagađenja zavise od klimatskih uslova na određenoj teritoriji i uobičajene su za ove vremenske uslove i zimski period.

Na koncentracije i trajanje čestičnog zagađenja utiču niske temperature vazduha, visok vazdušni pritisak, uspostavljanje temperaturne inverzije, što se registruje u zimskom periodu. Navedeni atmosferski uslovi su najčešći u ranim jutarnjim časovima i uveče.

Kada je u pitanju zaštita zdravlja stanovništva u navedenim uslovima, preporuka Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ je da osetljive osobe ograniče svoj boravak napolju u jutarnjim i večernjim satima.

Zagađenje ubija, čak i kada je na preporučenom nivou?

Tu spadaju osobe sa hroničnim oboljenjima (respiratorna, kardiovaskularna oboljenja), mala deca i starije osobe. Prema potvrđenim informacijama iz zdravstvenih ustanova, broj dece koja su primljena na lečenje nije povećan, već je ovaj broj uobičajen odnosu na onaj koji se beleži u prethodnim godinama u istom vremenskom periodu.

Kada je u pitanju zdrava populacija, preporučuje se da se u danima sa povećanim stepenom zagađenja fizička aktivnost ne obavlja na otvorenom prostoru.

Zagađenje vazduha podstiče depresiju i stopu samoubistava

Uzroci aero zagađenja su kućna ložišta, grejanje na fosilna goriva, veliki broj motornih vozila, sagorevanje lignita niskog kvaliteta, neracionalno i neefikasno trošenje energije, neefikasne tehnologije sagorevanja fosilnih goriva, neadekvatno održavanje industrijskih postrojenja i dr.

Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje Srbije apeluju da nema potrebe za panikom, već ukazuju na značaj primene navedenih mera zaštite u uslovima aero zagađenja.