filteri close
Objavljeno: 26.02.2020. Image source: pasja1000/Pixabay
300x600

Unuci jesu sreća, ali su i obaveza, dok nam društvo donosi samo lepe stvari

Nasuprot uvreženom mišljenju, prijatelji, a ne deca i unuci, važni su za srećnu i mirnu starost. Mlađe generacije mogu da učine život penzionera stresnijim, dok je efekat bogatog društvenog života obrnut.

Za srećnu starost važniji su prijatelji nego deca ili unučići, utvrdili su naučnici univerziteta u Griniču.

Naučnici su utvrdili da, uprkos opšte prihvaćenom mišljenju, mlađe generacije mogu da učine život penzionera stresnijim, dok je efekat bogatog društvenog života obrnut.

Istraživanje sprovedeno na univerzitetu u Griniču razbilo je mit da su najsrećniji oni penzioneri koji dane provode sa unucima.

Ne dozvolite da vas zablude i mitovi uplaše! Nema razloga za strah od starosti

Oni, u stvari, brzo otkriju da unuci ograničavaju njihovu novu slobodu, jer podrazumevaju i određene obaveze.

Starije osobe s razvijenim društvenim životom koji se vrti oko nekog hobija, 30 odsto su zadovoljnije od onih koje vode usamljen život.

Jasno je dakle da je uz društvo i prijatelje i starost mnogo prijatnija. Isto kao i mladost i srednje doba, jer ljudi su društvena bića i to se ne menja kako godine prolaze.

Autori studije univerziteta u Griniču zaključili su da deca i unuci ne čine penzionerske dane srećnim, zato što njihovo prisustvo ima i prednosti i mane koje se međusobno isključuju.

Zašto svako stari drugačije? Šta su to "starotipi" i kako to može da nam pomogne?

Prisustvo dece i pogotovo unuka donosi veliku, veliku sreću starijima, ali bake i deke se nesvesno i stresiraju uz njih. Kako zbog obaveza oko malog deteta, tako i zbog straha za njihovu bezbednost i budućnost.

Osim toga, ako bake i deke šetaju unučiće napolju, često mogu da trče i kreću se više nego što je to dobro po njihovo zdravlje, pogotovo ako imaju određene zdravstvene probleme.