filteri close
Objavljeno: 13.08.2021. Image source: Foto: Pexel/Anna Shvets
300x600

Neka vaša koža zablista pomoću ovih jednostavnih maski od prirodnih sastojaka. 

Postoji nekoliko koraka koje treba ispoštovati u pravljenju prirodne maske za lice. Prvo, uvek nanosite masku na čisto lice. Uklonite površinske nečistoće i šminku pre nanošenja maske. Osim toga, nakon maske, dobra je praksa da koristite toner za zatvaranje pora, a zatim za hidrataciju. Drugo, proverite rok upotrebe za sve sastojke koje koristite. Kao što ne biste jeli hranu kojoj je prošao rok trajanja, ne biste je trebali stavljati ni na lice. 

Maska za lice od kurkume za kožu sklonu aknama

Koži sklonoj aknama potrebno je malo dodatne ljubavi i nege. Nakupljena masnoća, mrtve ćelije kože i bakterije začepljuju pore i izazivaju izbijanje neželjenih bubuljica. Tokom tog procesa može doći do upale i nelagode. U takvim situacijama može pomoći  umirujuća i antibakterijska maska za lice od kurkume i meda koju sami možete napraviti. Kurkuma je prirodno protivupalno sredstvo, dok med ima antibakterijska, antimikrobna svojstva i može pomoći u zaceljenju kože. Dodatni savet, držite kurkumu podalje od odeće i kose kako biste izbegli mrlje.

Sastojci:

• Pola kašičice kurkume (u prahu ili paste)
• Jedna kašika meda

Priprema:

1. Pomiješajte kurkumu i med u glatku pastu.
2. Nanesite na lice prstima ili četkom i ostavite da deluje 10-15 minuta.
3. Dobro isperite toplom vodom.

Maska od meda za osetljivu kožu

Slično koži sklonoj aknama, i osetljivoj koži je potrebna dodatna nega. Ova maska sadrži med zbog svojih protivupalnih, antibakterijskih i umirujućih svojstava. Prah od zelenog čaja sadrži antioksidanse za borbu protiv slobodnih radikala. Ipak, proverite da li je prah koji koristite čist zeleni čaj i da ne sadrži zaslađivače ili aditive. Ako nemate matcha prah, možete koristiti alternativno lišće zelenog čaja. Konačno, ulje osigurava da se koža ne osuši. Ako je vaša koža posebno osetljiva, možda bi bilo dobro da napravite test na delu kože pre nego što je razmažete po celom licu.

Napravite masku za lice od jagoda!

Sastojci:

• Jedna kašičica matcha praha (prah zelenog čaja)
• Jedna kašika meda
• Jedna kašičica ulja slatkog badema ili jojobe

Priprema:

1. Pomešajte matču, med i ulje u glatku pastu.
2. Nanesite na lice prstima ili četkom i ostavite da deluje 15 minuta.
3. Isperite toplom vodom.

Maska za lice od avokada za suvu kožu

Maska za suvu kožu mora da sadrži što više hranljivih sastojaa. Avokado, osim što je ukusan, pun je dobrih masti. Kombinovanjem ovoga sa antioksidansima u medu, kao i prirodnim uljima u bademima, vaša koža će dobiti potrebnu vlagu. Mleveni bademi imaju bonus da deluju kao nežni piling, uklanjajući svu mrtvu kožu i prljavštinu.

Sastojci:

• Četvrtina avokada
• Dve kašike meda
• Dve kašike sitno mlevenih badema
• Opciono: Jednu kašiku meda zamenite kašikom ulja slatkog badema ili jojobe

Priprema:

1. Pomešajte dobro izgnječen avokado, med i mlevene bademe u glatku smesu. 
2. Nanesite prstima na lice i ostavite da deluje 15-20 minuta.
3. Isperite toplom vodom.

Maska od banane za masnu kožu

Banane su pune kalijuma, vlakana, antioksidansa i silicijum dioksida. U kombinaciji sa vitaminom B6 i vitaminom C, odlične su za vašu kožu. Banana u ovoj  maski za lice će pomoći pri upijanju viška masnoće, dok limunov sok čisti kožu. Može se činiti kontraproduktivnim korišćenje ulja u masci za masnu kožu; međutim, ekstra djevičansko maslinovo ulje će dodati vlagu. Koža koja je sklona prekomjernoj proizvodnji masnoće će još više mastiti ako se lice previše osuši, pogoršavajući problem. Zato je jako važno hidrirati masnu kožu.

Sastojci:

• Jedna banana
• 10 kapi limunovog soka
• Jedna kašičica ekstra devičanskog maslinovog ulja

Priprema:

1. Pomešajte ispasiranu bananu, limunov sok i maslinovo ulje u glatku pastu. 
2. Nanesite prstima na lice i ostavite da deluje 15 minuta.
3. Isperite toplom vodom i krpom za pranje.

Maska od aktivnog uglja protiv mitesera

Aktivni ugalj ima mnoge prednosti, uključujući delovanje kao sredstvo za izvlačenje prljavštine i nečistoća iz pora. Kao takav, odličan je za upotrebu protiv mitesera. Miteseri su pore koje su začepljene prljavštinom, mrtvim ćelijama kože ili bakterijama. Ova masku ćete pustiti da se osuši, pa ćete je lagano oljuštiti sa kože, aktivni ugalj će izvući sve mitesere koji će ostati pričvršćeni za masku.

7 saveta za skidanje šminke koje će vaša koža voleti!

Sastojci:

• Dve kašičice želatina bez ukusa
• Dve kašike vode
• Šest kapsula aktivnog uglja

Priprema:

1. Otvorite i ispraznite kapsule uglja u malu činiju.
2. Pomiješajte želatin, vodu i ugljeni prah u glatku smesu.
3. Nanesite smesu samo na t-zonu i sačekajte da se osuši. Pazite da vam sastojci ne uđu u obrve da ih ne biste počupali prilikom skidanja.
4. Kada se maska osuši, nežno je skinite i bacite u smeće.
5. Ostatke maske možete ukloniti mekim, vlažnim peškirom.

Hidratantna zobena maska za lice

Ova maska za lice je još jedna u nizu koja koristi moćnu kombinaciju avokada i meda, ali takođe sadrži i zob. Ponovo je avokado pun dobrih masti, dok je med lekovit, antibakterijski, a takođe je i hidrirajući. Dodatne prednosti od  upotrebe zobi su trostruke. Prvo, neverovatno je hidratantan. Drugo, izuzetno je upijajući i omogućava da izvuku višak masnoće. Konačno, sadrži i jedinjenje avenantramidi, koje deluje i kao antioksidans i protivupalno.

Sastojci:

• Pola avokada
• Jedna kašika meda
• Šaka zobi

Priprema:

1. Napravite pire od avokada i pomešajte ga sa medom i ovasom.
2. Nanesite prstima na lice i ostavite da deluje 15 minuta.
3. Isperite toplom vodom.

Na kraju, opcioni dodaci za dodatnu brigu o sebi i opuštanje uključuju šolju čaja ili čašu vina uz vašu omiljenu muziku. Nanesite masku i uživajte!