filteri close
Objavljeno: 04.06.2022. Image source: Foto: Pexel/cottonbro
300x600

Menopauza ima niz simptoma koji mogu poremetiti vaš život, a ponekad čak i učiniti da se osećate kao da više ne prepoznajete svoje telo. 

Simptomi se razlikuju od osobe do osobe, ali mnoge žene doživljavaju noćno znojenje, valunge, probleme sa spavanjem, anksioznost, stres i povećanje telesne težine. Dobra vest je da ne morate da patite. Postoji mnogo proizvoda koji će vam pomoći da se nosite sa ovom životnom promenom, a postoje čak i prirodni lekovi koji vam mogu pomoći da prođete kroz teške periode menopauze.

Kada se udruže dijabetes i menopauza - dvostruki izazov za ženu

Jedan od najvažnijih lekova za menopauzu je vežbanje. Vežbanje pomaže u borbi protiv povećanja telesne težine, koje mogu dovesti do srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2. Vežbanje može čak i da vam podigne raspoloženje. Da biste izvukli maksimum iz vežbanja, kombinujte aerobne aktivnosti sa treningom snage.

Dva i po sata umerenog vežbanja nedeljno je potrebno ako želite da izbegnete debljanje. Međutim, ako želite da smršate, trebalo bi da težite najmanje četiri sata nedeljno.

Suplementi koji mogu pomoći

Od svih simptoma koji dolaze sa menopauzom, toplo-hladni talasi su najčešći. Crni kohoš, biljka koja olakšava simptome menopauze, ima svojstva slična estrogenu koja mogu ublažiti valunge i noćno znojenje. Predlaže se uzimanje 40 miligrama ove biljke dva puta dnevno.

Jedna studija pokazala je da 400 miligrama vitamina E takođe pomaže u smanjenju valunga, prema ginekološkom i akušerskom istraživanju. Međutim, dugotrajna upotreba većih doza može biti štetna, jer to može biti povezana sa većim rizikom od srčane insuficijencije i smrti. 

Rana menopauza povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti

Da biste lakše prebrodili nemirne noći, možete pokušati da uzmete magnezijum. Magnezijum poboljšava san i dovodi do boljeg kvaliteta sna kod starijih osoba koje su uzimale dve doze od 250 miligrama dnevno.

Ako se borite sa lošim osećajem, laneno seme možda vredi pokušati. Jedan pregled  je otkrio da su žene koje su dodavale laneno seme u svoju ishranu tokom tri meseca primetile smanjenje simptoma menopauze, a takođe su doživele i poboljšan kvalitet života. Međutim, neke druge studije ne repliciraju ove nalaze. 

Uvek se prvo konsultujete sa svojim lekarom pre uzimanja bilo kakvih suplemenata, jer oni mogu imati neželjene efekte ili biti u interakciji sa lekovima koje uzimate.