filteri close
Objavljeno: 02.07.2023. Image source: Foto: Pixabay/huyenxu94
300x600

Koža se isušuje, počinje da se ljušti i opada, odnosno nastaje perut. Uglavnom je praćena jakim svrabom. Uz to, razlikuju se dve vrste peruti, prva nastaje kada je koža glave preterano suva, druga kad se vlasište previše masti.

Pojavi peruti može da doprinese i neredovno češljanje i pranje kose, nekvalitetna ishrana, stres, ali i bolesti kao što su ekcem ili dermatitis.

PRIRODNI TRETMANI

Jabukovo sirće je jedan itekako delotvoran sastojak za eliminaciju peruti. Ono pre svega vraća nivo Ph vrednosti kože u normalu čiji je disbalans glavni krivac povećanog razvoja gljivica koje stvaraju perut. Uz to jabukovo sirće je prirodni čistač kože koji će eliminisati sve nečistoće iz pora i folikula dlake.

 Pomešajte 2-3 kašike sirćeta sa istom količinom vode i dodajte 15-20 kapi ulja čajnog drveta. Umasirajte u kožu glave, pa isperite nakon par minuta. Ponavljajte tretman 2-3 puta nedeljno.

Aspirin- Dve tablete aspirina izmrvite u prah, pomešajte sa malo šampona i nanesite na kosu. Ostavite da deluje oko 2 minuta, pa temeljno isperite kosu.

Soda bikarbona- Supenu kašiku sode bikarbone pomešajte s malo vode, pa umasirajte u kožu glave nakon što ste kosu oprali. Ostavite da deluje jedan minut pa dobro isperite kosu.

Maslinovo ulje - Isušenost temena koja vodi perutanju može se eliminisati redovnim korišćenjem naboljeg prirodnog sredstva za hidrataciju - maslinovog ulja.

Beli luk- Izgnječite beli luk, pomešajte ga sa medom tako da dobijete glatku smesu. Umasirajte u vlasište, ostavite da deluje 15 minuta, a zatim kosu operite šamponom i dobro isperite.

Seda kosa- simbol iskustva. Kako negovati sedu kosu?