filteri close
Objavljeno: 15.09.2023. Image source: geralt/Pixabay
300x600

Za samo dve nedelje na Institutu za onkologiju i radiologiju u Beogradu bilo je čak 40 pacijenata i 10 zaposlenih pozitivnih na kovid. Zbog toga su u ovoj ustanovi ponovo zabranjene posete, a zaštitne maske preko lica, za svakoga ko kroči u ovu zgradu, neophodne.

Ovo je potvrdio je portal Nova dr Milan Žegarac, direktor Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije.Pored toga, zbog povećanog broja zaraženih sa teškom kliničkom slikom, među kojima je najviše starijih od 65 godina i hroničnih bolesnika, Odeljenje za kovid na Infektivnoj klinici u Beogradu je, prema pisanju ovog medija, krcato. Lekari su prinuđeni da pojedine pacijente sele na spratove gde se leče druga zarazna oboljenja.

Vraćene maske i zabrana poseta

- U periodu od dve nedelje imali smo 40 zaraženih pacijenata i oko 10 zaposlenih. Onkološki pacijenti pozitivni na kovid nemaju svi teške simptome, uglavnom se komplikacije javljaju kod onih koji su se zarazili odmah posle operacije. Korona svakako jača, a ovi zabrinjavajući rezultati u našoj bolnici doveli su to toga da vratimo sve mere zaštite i prevencije, pa smo ponovo uveli obavezne maske za svakoga ko ulazi i boravi na Institutu, a posete su do daljeg strogo zabranjene - izjavio je dr Milan Žegarac, direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije za portal Nova. Zaraženi novim sojem korona virusa, sa težom kliničkom slikom i brojnim komplikacijama, kojima je neophodna hospitalizacija, upućuju se ovih dana na Infektivnu kliniku, na kojoj su, prema njegovim rečima, svi kreveti na Odeljenju za kovid već puni.

Infektivna popunila kapacitete?

Lakar iz Univerzitetskog kliničkog centra Srbije (UKCS), a koji je želeo da ostane anonima, ispričao je, kako piše ovaj portal, da je "Infektivna klinika popunila planiran kapacitet za kovid pozitivne sa komplikacijama, pa pacijente za koje nema mesta na tom odeljenju prebacuju na druga". 

Pojedini su i na 6. odeljenju gde leže pozitivni na HIV. Svakako, bolnica će se puniti do poslednje postelje, a kada više ne bude bilo mesta, moraće da se aktiviraju i druge ustanove ili da opet otvaramo kovid bolnicu. Među ležećim pacijentima su uglavnom stariji građani i ljudi sa komorbiditetima, hroničnim bolestima, kod kojih je došlo do komplikacija i pogoršanja bolesti - prenosi Nova reči anonimnog lekara.

"Blic" je pokušao danas da proveri ove navode, ali nismo uspeli da dođemo do direktora niti bilo koga ko bi mogao nešto tim povodom da nam kaže.

Zbog alarmantnog stanja i porasta broja pozitivnih na korona virus, u ponedeljak će, takođe prenosi ovaj portal, biti održan sastanak Radne grupe za Kovid.

Ova grupa osnovana je krajem januara ove godine, umesto Kriznog štaba za borbu protiv kovida 19, a formirana je odlukom ministarke zdravlja Danice Grujičić. Njome predsedava prof. dr Goran Stevanović, direktor Infektivne klinike u Beogradu. Jedan od zadataka Radne grupe je da daje predloge o postupanju sa kovid pozitivnim pacijentima i razmatra opravdanost postojanja kovid bolnica.

Broj zaraženih raste, a jesen donosi još jedan virus

Korona virus potvrđen je kod 1.529 osoba u poslednjih sedam dana, što je u odnosu na prošlu nedelju povećanje od 565. Prošle nedelje imali smo 964 zaraženih, a naredni presek biće objavljen 21. septembra, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Preminulih osoba od korona virusa nije bilo, a trenutno, prema zvaničnom sajtu Covid19, nema ni hospitalizovanih osoba, kao ni osoba na respiratorima.

U Srbiju je, kao što smo već objavili prošle nedelje, stigla i podvarijanta omikron soja, Eris, koji je dijagnostikovan u Južnobačkom okrugu tokom rutinskog nadzora nad ovim virusom

Izvor: Blic, Medik