Bolesti po sistemima organa
Koža
Nervni sistem
Digestivni sistem
Kosti, zglobovi i mišići
Čula
Endokrini sistem
Kardiovaskularni sistem
Imunosistem
Respiratorni sistem
Urinarni sistem
Reproduktivni sistem
Reprodukcija
Top 12 tema
- Dve menstruacije u jednom mesecu – ovo su mogući uzroci
- Evo kako da prepoznajte znakove skrivene DEPRESIJE
- TROMBOCITOPENIJA: Evo šta smanjen broj TROMBOCITA govori o vašem zdravlju
- Sušenje veša u stanu šteti zdravlju?
- Zagađenje vazduha može narušiti kvalitet sna
- 6 glavnih uzroka svetle boje stolice
- Zagađenje ubija, čak i kada je na preporučenom nivou?
- Meteoropatija - kako se nositi sa promenom vremena?
- Dojenje i antibiotici: Sve što treba da znate!
- 7 koraka ka transformaciji tela
- Vitamin D je važan ne samo za kosti, već i za mišiće, posebno kod starijih
- Volite čokoladu? Naravno - to je nasledno!
Recept dana u ovim letnjim danima: Jogurt pita sa borovnicama
Kad poželite nešto slatko, recite - može jogurt pita sa borovnicama! Idealna je za letnje dane!
Mnogo svežeg voća nam je trenutno na raspolaganju, pa je prava šteta ne iskoristiti takvu prednost. Zato vam donosimo još jedan u nizu recepata sa voćem. Ovog puta u pitanju je jogurt pita sa borovnicama, poslastica koja se pravi jednostavno, a oduševiće vas njen ukus. Borovnice u prhkom testu - osvežavajuće, mekano i fino.
Vreme pripreme:
- 75 minuta
Sastojci:
Prhko testo:
- 300 g glatkog brašna
- 200 g maslaca
- 4 žumanca
- 1 kesicapraška za pecivo
Nadev:
- 4 belanca
- 100 g šećera
- 1 kašika ekstrakta vanile
- 400 g grčkog jogurta
- 400 g kisele pavlake
- 50 g oštrog brašna
- 250 g borovnica (ili nekog drugog sezonskog voća)
Priprema:
Hladan maslac izmrvite u brašnu, potom dodajte žumanca i prašak za pecivo. Zamesite prhko, nešto tvrđe testo. Ostavite ga u frižideru oko 20 minuta dok pravite nadev. Belanca umutite u sneg, umešajte ekstrakt vanile, oštro brašno, grčki jogurt i kiselu pavlaku. Uključite rernu na 185 stepeni da se zagreje. Polovinu prhkog testa razvaljajte ili ako vam je lakše, prstima utisnite u nauljen i pobrašnjen pleh za pečenje dimenzija otprilike 30 x 40 centimetara. Na testo izlijte nadev i rasporedite borovnice, pa preostalu polovinu testa izrendajte. Stavite u rernu i pecite oko 45 minuta. Za vreme pečenja će pita nabubriti, ali će se izravnati kada se ohladi. Preko pospite malo šećera u prahu.
Izvor: Prva, Medik