filteri close
Objavljeno: 18.10.2023. Image source: Foto:Pexels
300x600

Jesen je idealno vreme da isprobate recept za ukusnu i sočnu pitu od bundeve koja će oduševiti sve članove porodice, ali i goste.

Sastojci:

– 250 g brašna

– 50 g šećera

– 1/2 kašičice soli

– 125 g maslaca

– 1 jaje

– 2 velike kašike mleka

Krem:

– 500 ml mleka

– 500 g bundeve

– 200 g šećera

– 2 jaja

– 1 kašičica cimeta

Priprema:

Kalup obložite papirom za pečenje. Pomešajte brašno, so i šećer. Zatim dodajte hladan maslac isečen na kockice i mešajte ovu smesu prstima dok testo ne bude ličilo na krupne mrvice. Zatim dodajte jaje i mleko i brzo umesite testo u kuglu. (Ne mesiti predugo, inače testo neće biti hrskavo). Umotajte testo u plastičnu foliju i ostavite u frižideru pola sata. Bundeve za kremu isecite na sitne kockice i stavite u veliku posudu, zajedno sa mlekom. Dodajte šećer i začine i stavite kremu da se kuva na tihoj vatri dok bundeva ne omekša (oko 15 minuta) i mešajte da bundeva ne zagori. Kada omekša, izmiksajte štapnim mikserom. Ostavite kremu da se ohladi, pa dodajte umućena jaja. Rernu zagrejati na 180 stepeni. Izvaditi testo iz frižidera i istanjiti ga i staviti u kalup. Izbockajte dno viljuškom i stavite testo u zamrzivač na deset minuta. Testo izvadite iz zamrzivača i prekrijte folijom i pecite desetak minuta. Pečeno testo izvaditi i rernu smanjiti na 160 stepeni. U testo sipati kremu i sve zajedno peći pola sata. Ostavite pitu da se ohladi, pa je isecite i poslužite.