filteri close
Objavljeno: 08.04.2020. Image source: Pixabay/Couleur
300x600

Ovo je jedna od onih stvari za koje svako ima svoj recept, a ovo je jedan od njih

   Lepinja je jedna od omiljenijih vrsta hlebova, jer može da se koristi na                mnoge načine i uz mnoga jela.

Može da se jede kao prilog, a može da se pravi i kao sendvič ili da se u nju stavljaju ćevapi, pljeskavice, ražnjići, kajmak, salate prilozi...

Verovatno imate neki svoj recept i način pripreme, ali pogledajte i ovaj. Lepinje su popularne i zato što im ne treba mnogo sastojaka, a zahvalne su za jelo i prilog.

Ukus detinjstva: Starinski kolač s višnjama

Sastojci za četiri osobe:

6 decilitara vode
850 grama brašna
2 kašičice soli
1 kašičica šećera
14 grama suvog kvasca

Priprema:

U 800 grama prosejanog brašna dodajte suvi kvasac, so i šećer. Dobro promešajte.

Dodajte hladnu vodu i mesite oko 20 minuta.

Pošto bi trebalo da voda za lepinje bude jako hladna, držite je pre upotrebe oko dva sata u frižideru.

Dodajte i ostatak brašna i zamesite meko i glatko testo.

Oblikujte poluloptu, premažite vodom i ostavite da stoji na sobnoj temperaturi oko jedan sat.

Pripremite pleh tako što ćete ga premazati uljem.

Ne morate baš svakog dana u prodavnicu! Ovo je najprostiji recept za domaći hleb!

Premesite testo i podelite na onoliko delova koliko lepinja želite, a dasku za mešenje obavezno pospite brašnom da se testo ne bi lepilo. Broj lepinja zavisi od toga kolike napravite i to je isključivo do vas.

Svaki deo još jednom premesite, napravite malu poluloptu i razvite je na željenu veličinu.

Na razvijene lepinje možete nožem urezati ili kašikom utisnuti šare. One ne utiču na ukus (tako bar kažu), ali je ovo krajnje zabavan trenutak.

Ručak od samo tri sastojka koji se brzo sprema, a uz to je i jeftin!

Ređajte lepinje u podmazan pleh, premažite ih mlakom vodom i ostavite da odstoje oko pola sata.

Posle toga ih pecite oko 10 minuta na 200 stepeni zatim smanjite temperaturu na 180 i pecite još 15 do 20 minuta.

Gotove lepinje poprskajte hladnom vodom i ostavite da se polako hlade uvijene u kuhinjsku krpu.

Posluženje:

Posluženje zavisi isključivo od vas i jela uz koje služite lepinju. Ili njima pravite sendvič, ili stavite u nju salatu ili šta god. Osim toga, možete da je poslužite u svakoj situaciji u kojoj biste inače poslužili hleb.