filteri close
Objavljeno: 05.07.2021. Image source: Foto: Pixabay/Didgeman
300x600

Ako se stalno žudite čipsom, onda će ovo biti sjajn izbor za vas. Napravljen od slatkog krompira (batata) koji je pečen, a ne pržen, ovaj čips će biti sjajna zdrava alternativa tradicionalnom čipsu.

Osim zdravih doza vitamina A, C i vlakana, slatki krompir sadrži antioksidante koji mogu pomoći u smanjenju rizika od raka i poboljšati imunološki sistem. Plus, njegova prirodna slatkoća u kombinaciji sa solju, nudi sjajan slano-slatki ukus kome nećete moći da se oduprete. Jedna porcija čipsa sadrži samo 79 kalorija i nudi 4 grama vlakana - čips od krompira ima 160 kalorija i samo 1 gram vlakana.

Ovaj čips možete začiniti  morskom solju, ali slobodno dodajte cimet za slađi ukus ili crni biber, kumin ili čili prah za malo ljutine i pikantnosti.

SASTOJCI:

2 velika slatka krompira (ili 3 srednja)
Maslinovo ulje (ili rastopljeno kokosovo ulje)
morska so po ukusu

UPUTSTVA:

Podesite pećnicu na 180 stepeni.

Operite i oljuštite slatki krompir. 

Korišćenjem seckalice ili ljuštilice pravite tanke listiće. 
Stavite komadiće slatkog krompira u posudu i pospite ih uljem i začinima po želji.
 Ređajte ih u jednom sloju na papir za pečenje.
Pecite 15 do 20 minuta, ili dok ne primetite da je slatki krompir suv i krckav. 

Pažljivo ih posmatrajte, jer mogu brzo zagoreti.

Slatki krompir (batat)-prirodni izvor vitamina