Bolesti po sistemima organa
Koža
Nervni sistem
Digestivni sistem
Kosti, zglobovi i mišići
Čula
Endokrini sistem
Kardiovaskularni sistem
Imunosistem
Respiratorni sistem
Urinarni sistem
Reproduktivni sistem
Reprodukcija
Top 12 tema
- Dve menstruacije u jednom mesecu – ovo su mogući uzroci
- Evo kako da prepoznajte znakove skrivene DEPRESIJE
- TROMBOCITOPENIJA: Evo šta smanjen broj TROMBOCITA govori o vašem zdravlju
- Sušenje veša u stanu šteti zdravlju?
- Zagađenje vazduha može narušiti kvalitet sna
- 6 glavnih uzroka svetle boje stolice
- Zagađenje ubija, čak i kada je na preporučenom nivou?
- Meteoropatija - kako se nositi sa promenom vremena?
- Dojenje i antibiotici: Sve što treba da znate!
- 7 koraka ka transformaciji tela
- Vitamin D je važan ne samo za kosti, već i za mišiće, posebno kod starijih
- Volite čokoladu? Naravno - to je nasledno!
Recept za zdrav i ukusan čips od slatkog krompira
Ako se stalno žudite čipsom, onda će ovo biti sjajn izbor za vas. Napravljen od slatkog krompira (batata) koji je pečen, a ne pržen, ovaj čips će biti sjajna zdrava alternativa tradicionalnom čipsu.
Osim zdravih doza vitamina A, C i vlakana, slatki krompir sadrži antioksidante koji mogu pomoći u smanjenju rizika od raka i poboljšati imunološki sistem. Plus, njegova prirodna slatkoća u kombinaciji sa solju, nudi sjajan slano-slatki ukus kome nećete moći da se oduprete. Jedna porcija čipsa sadrži samo 79 kalorija i nudi 4 grama vlakana - čips od krompira ima 160 kalorija i samo 1 gram vlakana.
Ovaj čips možete začiniti morskom solju, ali slobodno dodajte cimet za slađi ukus ili crni biber, kumin ili čili prah za malo ljutine i pikantnosti.
SASTOJCI:
2 velika slatka krompira (ili 3 srednja)
Maslinovo ulje (ili rastopljeno kokosovo ulje)
morska so po ukusu
UPUTSTVA:
Podesite pećnicu na 180 stepeni.
Operite i oljuštite slatki krompir.
Korišćenjem seckalice ili ljuštilice pravite tanke listiće.
Stavite komadiće slatkog krompira u posudu i pospite ih uljem i začinima po želji.
Ređajte ih u jednom sloju na papir za pečenje.
Pecite 15 do 20 minuta, ili dok ne primetite da je slatki krompir suv i krckav.
Pažljivo ih posmatrajte, jer mogu brzo zagoreti.