filteri close
Objavljeno: 21.12.2020. Image source: Printscreen/YouTube
300x600

Svakog od nas muči loš zadah

Žvake samo maskiraju neprijatan zadah – one ne rešavaju problem. Osim što sveopšta higijena usta utiče na zdravlje zuba i desni, ona rešava i problem neprijatnog zadaha.

Pijenje dosta vode, redovno pranje zuba i korišćenje konca, ribanje jezika i konzumiranje laganije hrane pomoći će svima da se prebrode pomenuti problem i ulepšaju ugođaj svima u okolini.

U najvećem broju slučajeva, neprijatan zadah ima svoj uzrok u lošoj oralnoj higijeni. Sajt Lifehacker napravio je zanimljiv snimak koji objašnjava zašto dolazi do njega i kako ga se rešiti.

Redovan unos vode pomoći će u stabilizaciji PH vrednosti i poboljšati lučenje pljuvačke koja sprečava širenje bakterija - glavnih krivaca zadaha.

Naravno, redovno pranje zuba i korišćenje konca ne treba ni pominjati. Ipak, veoma je bitno i da se u tom procesu obrati pažnja na jezik i on takođe dobro očisti, bilo sa četkicom ili sa posebnom „ribalicom“.

Malo je poznato da se većina bakterija u ljudskim ustima nalaze na jeziku - prema nekim istraživanjima čak 85 odsto.

Treba napomenuti i da će sva oralna higijena pomoći u rešavanju problema, ali da ćete i dalje imati problem, mada ne toliki, ukoliko jedete određenu hranu, poput luka, ili pušite.