filteri close
Objavljeno: 11.08.2022. Image source: Foto: Pexels/Andrea Piacquadio
300x600

Bol u donjem delu leđa može uticati na bilo koga u bilo kom uzrastu, bez obzira na godine i pol. 

Bol u krstima ili karličnom predelu obično se javlja zbog mišićnog naprezanja, često izazvan lošim držanjem ili artrozom. Statistike pokazuju da su odrasli u rasponu od18 do 44 godine uglavnom pogođeni različitim vrstama bolova u donjem delu leđa.

Kako ublažiti bolove u krstima tokom dana

Ako ste pušač, možda biste želeli da prestanete da pušite jer to pogoršava bol u donjem delu leđa. Prema stručnjacima, pušenje je odgovorno za povećanje rizika od osteoporoze, može oslabiti kosti i oštetetiti krvne sudove koji dopiru do pršljenova. Možda je vreme da  preduzmete korake za postepen prestanak pušenja.

Kontrolisanje telesne težine je takođe važno, jer veća masa dovodi do povećanog pritiska na leđa. Kao rezultat toga, vaša leđa mogu postati pognuta i bolna pod teretom vašeg stomaka koji vuče težinu na napred. Počnite da vežbate da biste smanjili težinu i skinuli višak kilograma kako biste se rešili bolova u krstima. 

10 svakodnevnih navika koje otklanjaju bolove u leđima

Kretanje može biti jedna od najboljih taktika za smanjenje bola u donjem delu leđa. Bilo koja vrsta fizičke ili aerobne aktivnosti poput hodanja, plivanja, vožnje bicikla ili treninga može biti korisna za ublažavanje bolova u predelu karlice. Ali uverite se da se ne preterujete i ne izvodite vežbe koje zahtevaju preterano uvijanje ili naprezanje. 

Kako ublažiti bol u krstima tokom noći

Intenzivan bol u krstima može uništiti kvalitet sna. Hronični bol može otežati pronalaženje udobnog položaja za spavanje i prisiljava nas na česte promene položaja. Što može prouzrokovati da se prevrćete celu noć. 

Ako imate bolove u donjem delu leđa, možda ćete želeti da vodite računa o svom položaju spavanja, jer nije svaka poza izvodljiva ili dovoljno podrška za vašu kičmu. Preporučuje  se spavanje na boku u položaju fetusa ili na stomaku ali sa jastukom ispod stomaka kako bi leđa bila ravna. Najbolja opcija je, međutim, spavanje na leđima, jer ravnomerno raspoređuje težinu na sve tačke pritiska. 

Patite od menstrualnih grčeva? Evo šta treba da znate!

Pored toga, odabir prave podloge za spavanje je podjednako neophodan za čvrst san ukoliko patite od bolova u leđima. Kao opšte pravilo, opredelite se za srednje čvrste ili čvrste dušeke. Ova vrsta dušeka nudi izuzetnu podršku za leđa, što rezultira najmanjom nelagodnošću dok spavate.