filteri close
Objavljeno: 26.12.2023. Image source: Foto: Pixabay
300x600

Više radosti, manje stresa, to nam je potrebno za praznike: držite pod kontrolom praznični stres sa svojom decom.

U ovo doba godine, mnoga deca dostižu visok nivo uzbuđenja i ponekad izmišljaju iznenađujuća nova ponašanja koja zahtevaju vaše najbolje veštine roditeljstva. 

„Roditelji treba da počnu sa sopstvenim očekivanjima“, kaže dr Suzan Njuman, profesor socijalne psihologije na Univerzitetu Rutgers u Njuz Brunsviku, NJ, i autor knjige Neka se vaša deca osećaju posebno svaki dan.

Ne pokušavajte da ugodite svima, savetuje Njuman. Neko - čak i odrasla osoba, poput roditelja, bake, dede - biće nezadovoljan nečim, velikim ili malim. Ali, po pravilu, deca neće biti - i to su male stvari koje će pamtiti, kao što je vreme provedeno igrajući društvene igre ili film koji ćete zajedno pogledati.

Deca najčešće kopiraju ponašanje svojih roditelja-zato se trudite da im pružite najbolji deo sebe. Naučite ih da su praznici vreme davanja i empatije za druge. Pakujte sa njima paketiće za drugu decu, ljude koji su na ulici...

Napravite svoju prazničnu tradiciju. Spremajte svake godine isti kolač koje dete voli. Toga će se kasnije sećati.

Mnoge škole i neprofitne organizacije imaju programe za decu da prave poklone ili se pridruže dobrotvornim projektima.

Deca, takođe, mogu pomoći da umotaju poklone ili da ih naprave. „Deca moraju da vide da sve ne dolazi iz prodavnice“, kaže Njuman. Pakovanje takođe stvara osećaj uzbuđenja i dobro je vreme za razgovor.

Pravljenje poklona je takođe dobar način da se deci pruži dublji osećaj praznika. Odlazak u zanatsku radnju, planiranje projekta i okupljanje okolo da napravimo stvari je takođe dobar trenutak za roditelje da deci posvete dodatnu pažnju.

Praznici mogu biti ono što od njih napravite. Ako ne volite tradicije koje su vam prenete, započnite svoju.

Šta sve možete da radite sa decom za praznike?

1. Pravite kolače

2. Učestvujte u dobrotvornim priredbama i akcijama

3. Odvedite ih u muzej/pozorište bioskop

4. Zajedno osmislite i kreirajte svoje tradicije

Ovo su najčešći okidači za prazničnu depresiju