filteri close
Objavljeno: 12.12.2023. Image source: Foto: Pixabay/pasja1000
300x600

Čini vam se da su svi srećni i razdragani zbog nadolazećih praznika, a da samo vi imate osećaj nelagodnosti?

1. Porodična okupljanja

Porcija drame uz vašu prazničnu trpezu? Ako se vaša porodica svađa, ili odlazak kući izazove loša sećanja, možete se izboriti.

-Ne očekujte najgore. Fokusirajte se na ono najbolje-uživanje u omiljenom jelu.
-Postavite vremensko ograničenje. Svratite na samo pola sata. Ili ako ne možete da podnesete da idete, samo odgovorite "ne".

2.Prekomerna komercijalizacija

Plastični irvasi i pritisak da nadmašite prošlogodišnje poklone jednostavno vam ne prijaju, evo nekoliko načina da vratite fokus na ono što vam znači:

-Provedite kvalitetno vreme sa voljenim osobama. 

-Držite se jednostavnih tradicija. 

-Dajte donaciju u dobrotvorne svrhe umesto da dajete poklone. To može da vam vrati veru u suštinu praznika.

3. Preopterećeni ste i umorni?

Recite NE. Zvuči glupo, ali vežbajte da to kažete - naglas, pred ogledalom. Ako vam se ne izlazi, recite NE.  Ne morate da navodite razlog. 

Ako postoji obaveza koju osećate da morate da poštujete, ali se i dalje osećate preopterećeno, zatražite pomoć.  Na primer, "Možete li da donesete salatu na zajedničku večeru?"

4.Finansijske brige

Ne morate da trošite mnogo - ili čak ništa - da biste pokazali da vam je stalo.

Pokušajte: Kupovina knjiga ili pravljenje kreativnih poklona za prijatelje.

Kada kupujete, napravite budžet rano i držite ga se. Potražite poklone na internetu da biste izbegli impulsivne kupovine u ludnici tržnog centra.

5.Nerealna očekivanja

U glavi imate sliku savršenih praznika? U realnosti ne ispadne uvek sve kako treba.

Savet za suočavanje: Odbacite perfekcionizam. Nemate vremena za pečenje kolačića ? Kolačići iz prodavnice su sasvim u redu. Zaboravili ste venac? U redu je. Uglavnom niko ni ne obraća pažnju na toliko detalja

Kako se ne ugojiti tokom zime? Ovo su preporuke "Batuta"

6.Umor

Završavate obaveze na poslu, planirate poklone i zabavu za decu tokom raspusta.

Savet za suočavanje: odahnite. Zapamtite, ne možete uživati u praznicima ako gazite kroz njih u magli, nalik zombiju. Odvojite vreme za odmor i revitalizaciju. 

7.Prekidanje zdravih navika

Dva parčeta torte i još jedna porcija paste? U redu je. Ne dozvolite da jednokratno preterano uživanje u praznicima poremeti zdrave navike na kojima radite tokom cele godine – kao što su dobra ishrana, dovoljno odmora i redovno uzimanje lekova.

Saveti da krenete na pravi put: Počnite iznova sutra. Probajte sveže povrće ili voće kao užinu pre žurke da biste sprečili prejedanje na švedskom stolu. Izbegavajte alkohol ili znajte svoju granicu. Ne preskačite trening.

8.Ako ste daleko od porodice i prijatelja

Ako ne možete da stignete kući ovog praznika ili vaši prijatelji imaju druge planove, pokušajte: Proslavite sa ljudima koji će biti u gradu i započnite novu tradiciju.

 Volontiranje. Smešta vas oko ljudi i stavlja naglasak na davanje. Studije pokazuju da pomaganje drugima može pomoći u poboljšanju raspoloženja i blagostanja.

9. Kraći dani, nedostatak sunčeve svetlosti

Zimska tama zaista utiče na raspoloženje nekih ljudi. Tuga, anksioznost, gubitak interesovanja za aktivnosti ili više spavanja svake zime mogu biti znak depresije koja se naziva sezonski afektivni poremećaj (SAD). 

Zimska depresija- sezonski afektivni poremećaj