filteri close
Objavljeno: 28.12.2022. Image source: Foto: Pixabay/hanammail
300x600

Prema istraživanjima 4-6 procenata populacije boluje od zimske depresije, pri čemu su žene četiri puta podložnije istoj od muškaraca. 

U hladnim mesecima veliki broj ljudi se žali na konstantnu pospanost i neraspoloženje. To su dva osnovna simptoma »zimske tuge» koja može dovesti do emocionalnog poremećaja ponašanja.

 Razlozi za nastanak sezonske depresije su: promena lučenja i odnosa melatonina i serotonina (neurotransmitera) i poremećaj cirkadijalnog ritma (ritma budnosti i spavanja). Zbog smanjenog izlaganja sunčevoj svetlosti, biološki sat koji reguliše raspoloženje, ciklus budnost/spavanje i lučenje hormona se kreće sporije zimi.

 SEZONSKI AFEKTIVNI POREMEĆAJ (SAP) je tip depresije koja se javlja u odredjeno doba godine i prati promenu godišnjih doba, pojavljuje u jesen, pojačava i kulminira tokom zime i nestaje u proleće i sve dok traje period sunčanih dana.

Osam puta češće se javlja kod žena, ali su i deca i adolescenti ranjivi deo populacije. Obično se prvi put javlja između dvadesete i tridesete godine života.

Vođenje dnevnika je jako dobro po mentalno zdravlje

 Karakteristični simpomi su:

-umor i neraspoloženje

-tuga i gubitak interesovanja za uobičajene dnevne aktivnosti

-potištenost i melanholija

-promena apetita, pojačana potreba za ugljenim hidratima

-povećanje telesne težine

-preterana pospanost, produženo spavanje, san koji neokrepljuje, gibitak energije

-slaba koncentracija

-netrpeljivost i razdražljivost

-izražen strah od socijalnog odbacivanja i izbegavanje socijalnih situacija, potreba za osamljivanjem

-stomačne tegobe i veća podložnost infekcijama

-pad libida

 Istraživanja pokazuju da je januar najkritičniji mesec, jer je tada depresija najizraženija. Ovaj podatak govori u prilog teorije da ovaj poremećaj nastaje zbog nedostatka dnevnog svetla, odnosno zbog manjeg broja sunčevih sati tokom zime. Nepoznato je zašto odsustvo svetlosti ima jači efekat na neke ljude u odnosu na druge.