filteri close
Objavljeno: 27.12.2022. Image source: Pexels
300x600

Šta je teorija pisanjem i zašto je toliko korisna - detaljni vodič

Terapija pisanjem ili ekspresivna (izražajna) terapija jedna je od tehnika u psihijatriji koja je usmerena na oslobađanje napetosti i emocija, koja se postiže uspostavljanjem samokontrole i razumevanjem situacije nakon što se reči prenesu na papir.

Pisanje pesme, priče ili odlomka o traumatičnom događaju ili nakon neprijatnog iskustvu koje je prouzrokovalo stres, omogućava piscu (pacijentu) da formuliše lične emocije kroz struktuiranu promišljenu naraciju. Ti postupkom on iz drugačije perspektive sagleda svoj problem.

Terapija pisanjem je poseban oblik samozapošljavanja koji je deo ekspresivne (izražajne) terapije. Može biti vođeno od strane terapeuta, može se raditi u grupi ili putem e-pošte.

Trećina ljudi u Srbiji ima probleme sa spavanjem, koliko sna je optimalno?

Naročito je korisna za one koji se teško otvaraju i ne vole direktan sastanak sa terapeutom, jer se neki oblik terapije pisanjem može izvesti samostalno, bez terapeuta.

Treba naglasiti da pisanje o svom životu i vođenje dnevnika svakako ima beneficije po mentalno zdravlje, bez obzira da li je deo terapije ili ne.

Kada neka osoba ni sa kim ne deli svoju emotivnu intimu, ili se ne otvara razgovorom ili ne piše o onom što se unutar njega događa, onda ona pati jer joj se u glavi stvara "zbrka". Analiza je jedan od čestih načina kontrolisanja osećaja. Međutim, umno propitivanje (zašto se ovako osećam, kako to mogu promeniti, kako da se rešim tog "lošeg" osećaja) zapravo ne pomaže, već odmaže. Osećajima svako od nas treba da se izrazi, a ne da ih mislima oblikuje i "skladišti", jer ih time samo gura još dublje u podsvest.

Obično hodanje je vrlo korisno u borbi protiv depresije

U prirodi svakog osećaja je da teži biti izražen. Mala deca svoje osećaje proživljavaju celim bićem. Osećaji (na primer: ljutnja, radost, tuga, strah) prirodno "isijavaju" iz deteta sve dok ga sredina ne počne ograničavati i učiti da potiskuje osećaje.

Svakako da je u određenoj meri postavljanje granica izražavanja osećaja nužno, kako bi se dete moglo prilagoditi i naučiti regulisati iskazivanje svojih osećaja. Na primer, ni u kom slučaju ne bi bilo u redu puštati dete da plače na sav glas sve dok mu se ne udovolji kupovinom neke igračke.

Međutim, kada roditelj zabranama, grubošću i raznim načinima neuvažavanja ili zlostavljanja detetu nametne potiskivanje osećaja, to je nešto drugo — nešto štetno. Ovakvi potisnuti osećaji odrastanjem dece ne nestaju, nego samo menjaju oblik. Postaju "nešto drugo".

Odbačenost potisnutih osećaja može biti tolika da ih čovek unutar sebe oseća kao neko "strano telo", kao neku bolnu, neodređenu mešavinu. Ti osećaji i dalje imaju svoju prirodnu dinamiku – i teže da se izraze ili iskažu. Baš u toj oblasti ograničenih emocija terapijsko pisanje može dosta pomoći, jer su potisnuti osećaji — potisnuti upravo zato, što nisu bili prihvaćeni od bliže okoline (porodice), a u procesu pisanja, osećaj prihvaćenosti je potpun.

Na papir ili ekran računara mogu se izraziti svi sopstveni najveći strahovi, nade, najlepši snovi i najdublje traume. Ovako iskazani oni autoru napisanog nikada neće uzvratiti povredom i uvek će biti tu.

Psihijatru ste pacijent, psihologu i psihoterapeutu ste klijent

Pišući o svojim osećajima i o događajima iz prošlosti koji su imali snažno emotivno značenje, neka osoba usklađuje um i emocije. Misli se mogu izmenjivati jako brzo i često imaju "neku svoju volju", pa se i ne zna šta nam sve tokom dana prolazi kroz glavu. Isto tako i reči koje izgovaramo mogu teći prilično brzo. Međutim, pisanje je značajno sporiji proces. Tokom pisanja dolazi do spontanog odabira važnih misli koje želimo zapisati. Ispisana rečenice su smislene, nižu se jedna za drugom i prate određenu traku vodilju. Sam taj proces u čovekov unutrašnji svet unosi jedan novi — smisleni redosled.

Izražavanje bolnih emocija je teško — ipak terapija pisanjem može zapravo poboljšati naše mentalno i fizičko zdravlje. Ova jednostavna, ali moćna ekspresivna (izražajna) tehnika samopomoći zasnovanom na naučnom istraživanju, koja zahteva samo malo vremena za pisanje o dubokim osećanjima iz ličnog iskustva ili o ličnim problemima, prema rečima vodećih stručnjaka u ovoj oblasti, James W. Pennebaker, Joshua M. Smyth može svakom od nas pomoći u:

-   Isceljenju starih emocionalnih "rana"
-   Razvoju većeg osećaja blagostanja
-   Smanjivanju stresa
-   Poboljšanju odnosa sa okruženjem
-   Povećanju "snage" imunog sistema

Savet za mlade na internetu: Ne šaljite drugima ništa što ne biste prikazali na TV-u!

Teorije o efektima terapije pisanjem:

Dr Džoana Frataroli sa katedre za psihologiju i socijalizaciju Univerziteta Kalifornija u Irvinu, u meta-analizi iz 2006. godine o terapiji pisanjem, navodi rezultate u kojima pojednostavljuje efekte terapije pisanjem u tri glavne teorije:

Teorija inhibicije

Inhibicija misli i osećanja u odnosu na stresni događaj je loša i izražavanje tih misli može da smanji stres i poboljša psihofizičko zdravlje pojedinca. Ovo je takođe poznato kao Frojdova teorija disinhibicije i katarze.

Kognitivno-procesna teorija

Po ovoj teoriji čin razumevanja, sagledavanja i integracije uznemirujućeg iskustva u kreativni proces vodi do donošenja odluke. U tome mnogo pomaže ekspresivno pisanje.

Teorija samokontrole

Po ovoj teoriji pisanje omogućava osobama da posmatraju sebe sa strane i da kontrolišu svoje emocije, što im može dati jači osećaj samo-efikasnosti i kontrole nad emocijama.

GENERACIJSKA TRAUMA – Traume vaših predaka mogu uticati i na vaš život

Kako se izvodi terapija?

Terapiju treba započeti uz prethodno stvorenu sigurnu atmosfere. Najefikasnija je ako se piše potpuno slobodno, bez bojazni da će neko pronaći napisane podatke i pročitati ih. Svaka indikacija zamišljenog "bočnog pogleda" (oca majke, brate sestre, dečka, devojke, prijatelja), napisanog je poremećaj, jer taj osećaj može biti unutrašnji kritičar ili posmatrač koji osobi koja piše ne dopušta da se izrazi do kraja, nego se zadržava u okviru nekih naučenih šablona.

Kada se to desi treba pisati o tome (npr. "u poslednjih pet minuta pišem sa nekim osećanjem neprijatnosti prema mom pisanju, kao da je sve glupo ili irelevantno"). To se može izbeći tako što se terapija sprovodi na izolovanom mestu uz obavezno sakrivanje napisanih podataka.

10 znakova koje vam telo šalje kada ste pred opštim slomom

Pisanje se uvek započinje bez prethodne pripreme. Početni način izražavanja treba započeti od trenutnih osećaja, što dovodi i do spontanog povezivanja trenutnog stanja sa ličnim promišljanjima, događajima iz prošlosti ili idejama za budućnost.

Ako postoji osećaj da je "glava prazna" i da se nema šta pisati, treba izraziti stav o tome; kako se ne zna o čemu bi pisali, jer je važno samo da se započne pisanje, koje se nakon toga najčešće nastavlja glatko.

Kada se piše o traumatičnim iskustvima, ne treba opisivati samo događaje i zapamćene slike, već treba obratite pažnju na osećaje i osećanja u telu, povezivanje spoljašnjeg i unutrašnjeg sveta i treba opisati šta se desilo kako je doživljeno, i koje je iskustvo.

Sanjarenje je jako zdravo, šteta što mnogi prestanu to da rade kad odrastu

Periodično treba čitati ono što je napisano, pre nekoliko meseci ili pre godinu dana. Posebno treba obratiti pažnju pri čitanju na to šta je sada relevantno, kao i pažnju na razlike između ličnog iskustva i onog u svetu. Ako se ponavljaju neki emocionalni obrasci, treba obratiti posebnu pažnju na buduće skripte. 

Pažnju treba obratiti i na to da li se od početka pisanja nešto u životu promenilo na bolje. Tada treba odvojiti nekoliko trenutaka da se oseti zadovoljstvo tim uspešnim promenama. Kada se primeti napredak treba odati priznanje, čime se gradi čvršća psihička i emotivna baza za neki sledeći korak koji na neki novi način može podići kvalitet života.

Rezultati

Kao što se može očekivati, pisanje o emocionalnim događajima je najčešće veoma teško za osobu koja piše. Ona ne uživa u tom iskustvu, jer ga smatra jako bolnim. Međutim, dugoročni efekti terapije pisanjem najčešće su fascinantni. Tegobe izazvane stresnim događajem su manje, osoba se oseća manje bolesnom, i ređe se javlja lekaru. Najčešće će imati i manje simptoma depresije u budućnosti. Malo je verovatno da će nakon ovog tretmana osoba propustiti rad i školu, a uspešnost ovih osoba na poslu je sve produktivnija.

Pozitivni efekti terapije pisanjem često traju mesecima i godinama nakon pisanja.