filteri close
Objavljeno: 14.12.2022. Image source: Foto: Pixabay/Pexels
300x600

Svaka fizička aktivnost pomaže, ali ova je najlakša i donosi druge benefite

Jednostavna fizička aktivnost poput brzog hodanja može biti važno sredstvo u borbi protiv depresije, pokazalo je jedno škotsko istraživanje.

Poznato je odranije da intenzivno vežbanje ublažava simptome depresije, ali tu su postojala dva problema. Jedan je da nije bilo jasno imaju li sličan rezultat i manje zahtevne aktivnosti.

Drugi, važniji jeste da redovna i obimna fizička aktivnost zahteva veliku promenu, a depresija je takvo stanje da prosto okuje ljude, koji nekad moraju da ulažu velike napore samo da bi ustali iz kreveta.

Neočekivana povezanost depresije i kreativnosti

Grupa škotskih naučnika obradila je podatke iz osam ranijih istraživanja i utvrdila da hodanje rezultira istim efektom u borbi protiv depresije kao intenzivnije aktivnosti. To je odlična vest, jer je osobama koji pate od depresije lakše da se "uvedu" u vežbanje, jer je ikad lakše lagano šetati nego ići u teretanu.

Prema njihovom istraživanju, hodanje ima snažan učinak na depresiju, ali još nije sasvim jasan mehanizam kojim bilo koji oblik vežbanja, odnosno fizičkih aktivnosti ublažava simptome depresije od koje u nekom razdoblju života pati jedna od deset osoba.

Stručnjak savetuje: Hodanje je ipak NAJBOLJA vežba

U ranijim istraživanjima je utvrđeno da brzo hodanje koje se praktikuje svakodnevno, ili kao vid rekreacije, može biti jedan od faktora koji doprinose zdravom i dugom životu.