filteri close
Objavljeno: 24.01.2023. Image source: Pixabay
300x600

Mislili smo da smo je pobedili, ali se i ona vratila...

Iako se mislilo da je sifilis bolest koja je ostala u prošlom veku, kako lekari kažu, sve više muškaraca u Beogradu se javlja svom urologu upravo sa simptomima ove bolesti.

Na sajtu Instituta za javno zdravlje Srbije postoji detaljan dokument u kome su navedeni svi simptomi, način prenošenja, lečenje i posledice ove, nekada smrtonosne bolesti koja može da ostavi dugotrajne posledice po zdravlje.

Sifilis je seksualno prenosiva bolest koju izaziva bakterija Treponema pallidum.

Kako se prenosi sifilis?

Sifilis se prenosi direktnim kontaktom sa obolelom osobom. Sifilistične lezije se najčešće javljaju na spoljašnjim genitalijama, vagini, anusu ili rektumu. Promene se takođe mogu javiti na usnama ili u usnoj duplji, prenosi Danas.

Bolest se prenosi putem nezaštićenog seksualnog odnosa. Obolele trudnice mogu preneti bolest na svoje dete tokom trudnoće ili porođaja. Sifilis se ne može preneti preko toaletnih dasaka, kvaka, bazena, toplih kupki, kada, pozajmljene odeće ili pribora za jelo.

Simptomi sifilisa

Bolest se prenosi sa obolelih osoba koje imaju promene karakteristične za primarni i sekundarni sifilis, ali koje često ostaju neprepoznate. Prema tome, uzročnik se uglavnom prenosi sa osoba koje nisu svesne svojih infekcija. Kod obolelih od sifilisa simptomi ostaju neprepoznati godinama. Međutim, treba znati da uvek postoji rizik od kasnih komplikacija ukoliko se ne uključi adekvatna i pravovremena terapija.

Dugoročnim praćenjem inficiranih osoba koje nisu lečene od sifilisa, uočeno je da: 1/3 inficiranih tokom života ima latentnu infekciju, 1/3 ima biološko izlečenje (spontano izgubi serološku reaktivnost), a preostala 1/3 razvije pozne manifestacije i komplikacije, piše na sajtu Instituta.

Sekundarni stadijum

Sekundarni stadijum karakteriše osip po koži i lezije na mukoznim membranama.

Ovaj stadijum počinje tipično, sa razvojem osipa na jednom ili više delova tela. Osip najčešće nije praćen svrabom i može da se javi tokom zarastanja šankra ili nekoliko nedelja nakon što šankr zaraste, u vidu grubih, crvenih ili crvenkasto-braon makula na dlanovima i tabanima, ali može biti bled i jedva primetan.

Pored osipa, simptomi sekundarnog sifilisa mogu uključiti groznicu, otok limfnih žlezda, bol u grlu, gubitak kose u vidu pečata, glavobolju, gubitak telesne težine, bol u mišićima i slabost. Simptomi i znaci sekundarnog sifilisa će nestati sa lečenjem ili bez njega, ali ako se ne leči, infekcija može napredovati dalje u latentni i kasni stadijum bolesti.

Latentan (skriveni) stadijum sifilisa počinje kada nestanu sekundarni simptomi. Bez lečenja inficirana osoba će i dalje biti obolela od sifilisa, odnosno iako ne postoje simptomi i znaci oboljenja – infekcija ostaje u telu. U kasnom stadijumu sifilisa i nakon mnogo godina mogu biti oštećeni unutrašnji organi, uključujući mozak, nerve, oči, srce, krvne sudove, jetru, kosti i zglobove.

Znaci i simptomi kasnog stadijuma sifilisa uključuju otežanu mišićnu pokretljivost, paralizu, gubitak senzibiliteta, postepeno slepilo i demenciju, što vodi ka smrtnom ishodu.

Veza između sifilisa i HIV infekcije

Promene na genitalijama (šankr), kao manifestacija primarnog ili ranog sifilisa, predstavljaju ulazno mesto za HIV infekciju. Postoji povećan rizik 2 do 5 puta za prenos HIV infekcije kada je osoba obolela od sifilisa. Seksualno prenosive bolesti koje stvaraju izvore tj. ulkuse ili oštećenja na koži ili mukoznim membranama, kao što je sifilis, narušavaju prirodne barijere koje predstavljaju zaštitu od infekcije.

Genitalni ulkusi izazvani sifilisom često krvare kada dođu u kontakt sa oralnom ili rektalnom mukozom tokom seksualnog odnosa, povećavajući infektivnost HIV-a i osetljivost organizma na isti.

Kako se leči sifilis?

Leči se penicilinom. Lečene osobe se moraju uzdržavati od seksualnog odnosa, dok sifilistična promena ne zaraste u potpunosti. Takođe, oboleli od sifilisa moraju obavestiti svoje seksualne partnere, da bi se i oni testirali i lečili.

Da li postoji mogućnost da već lečena osoba ponovo oboli od sifilisa?

Jednom preležan sifilis ne ostavlja trajan imunitet. Posle uspešnog lečenja, osobe mogu biti osetljive na ponovnu infekciju. Samo se laboratorijskim putem može potvrditi da li je neko oboleo od sifilisa ili ne.

Izvor sifilisa može biti sakriven u vagini, rektumu ili ustima i možda neće biti očigledno da je partner oboleo od sifilisa. Lekar preporučuje da li je potrebno ponoviti testiranje, piše na sajtu Instituta.

Najbolja prevencija od ove bolesti je zaštita tokom seksualnih odnosa. Reč je o bolesti koja može da bude posebno opasna za trrudnice, jer se prenosi direktno na plod.

Izvor: Medik, Danas