filteri close
Objavljeno: 22.03.2024. Image source: Pixabay/waldryano
300x600

Svest o raku dojke se toliko poboljšala tokom godina da mnoge žene (i muškarci) sada znaju glavne znake bolesti. Neobične kvržice na dojkama, naborana koža i izvrnuta bradavica...

Ali rak dojke nema uvek znakove koje možete videti ili osetiti. Zato su alati za skrining kao što su mamografi toliko važni. Postoje i neki manje uobičajeni znaci raka dojke koje može biti korisno znati.

Curenje bradavice

Ako ste trudni ili ste nedavno imali bebu i tečnost curi iz jedne ili obe bradavice, verovatno je to majčino mleko. Ali šta ako niste? Tada bi to mogao biti simptom vrlo ranog raka dojke.

Ali mnogo je verovatnije da ovaj simptom nije znak raka dojke. Studija na stotinama žena otkrila je da iscedak iz bradavica nije snažno povezan sa bolešću. Možda imate još jedan problem, kao što je galaktoreja, mlečni iscedak uzrokovan višim nivoom hormona prolaktina. Pozovite svog doktora ako otkrijete da vam bradavica curi, ali nemojte paničiti.

Krvavi iscedak iz bradavica

Mnoge žene se plaše raka ako vide mrlju od krvi u grudnjaku ili mrlju od krvi na bradavici. Ponekad su u pravu: to može biti znak raka dojke. Međutim, obično je bezopasno. Postoji mnogo razloga zbog kojih možda imate krvarenje iz bradavice ili krvavi iscedak iz bradavica, kao što su: intraduktalni papilom, izrasline u kanalima dojke koje nisu rak, ektazija kanala, kada kanali dojke postaju širi i deblji i izazivaju nakupljanje tečnosti

Vaša odeća previše trlja o grudi, posebno kada ste fizički aktivni
Osim ako ne znate tačno zašto vam bradavica krvari (na primer, zbog sportskog grudnjaka), navedite ovaj simptom svom lekaru prilikom sledeće posete. Ako se problem često dešava, postoji nekoliko načina, uključujući operaciju, da se zaustavi krvarenje.

Otok limfnih čvorova

Limfni čvorovi su nakupine ćelija koje pomažu vašem telu da filtrira i uništi bakterije, viruse i druge štetne stvari koje mogu da vas razbole. Znate kad kvržicu osetite na jednoj ili obe strane vrata kada se prehladite? To su limfni čvorovi koji teško rade.

To je retko, ali, takođe, mogu da oteknu kada imate rak. U slučaju raka dojke, otečeni limfni čvorovi mogu se pojaviti u blizini pazuha ili ključne kosti. Možda ćete ih čak primetiti pre nego što tumor dojke postane dovoljno velik da se oseti. Svaki put kada imate otečeni limfni čvor, posebno ako je blizu pazuha ili ključne kosti, budite sigurni i proverite kod svog lekara.

Svrab bradavice

Bradavice koje svrbe su česte i obično se popravljaju same ili sa kremama protiv svraba.

Pagetova bolest je izuzetak. Ovaj redak oblik raka dojke počinje na bradavici i širi se na okolnu kožu, nazvanu areola. Svrab je ključni simptom. 

Nekoliko drugih uključuje:

-Peckanje ili crvenilo na bradavici
-Koža koja se ljušti, ljuska ili zadebljana
-Spljoštena bradavica
Ž-ućkasti ili krvavi iscedak
Simptomi Pagetove bolesti dojke mogu izgledati kao druga stanja kože, kao što su dermatitis ili ekcem. Lako ga je u početku zameniti sa onim uobičajenim problemima. Obavezno se odmah obratite svom lekaru ako vaš svrab ne nestane jednostavnim tretmanima. Za Pagetovu bolest, operacija je glavni tretman.

Nežne, natečene grudi

Postoji nekoliko razloga zbog kojih biste mogli imati ovaj simptom. Infekcija je uobičajena. Manje često uzrok je inflamatorni rak dojke. Ovaj retki rak ne formira često grudvicu. 

Umesto toga, vaša dojka može proći kroz brze promene i postati:

-Vidljivo veći
-Promenjena boja (crvena ili ljubičasta)
-Neobično topla
-Udubljena, kao kora od pomorandže
-Nežna ili bolna
-Kod inflamatornog raka dojke, ćelije raka začepljuju limfne kanale dojke, koji normalno odvode dodatnu tečnost. Blokada dovodi do nakupljanja tečnosti koja uzrokuje te klasične simptome.

Upoznajte svoje grudi
Lekari su preporučivali da žene rade samopregled dojki svakog meseca. Cilj je bio da se rano pronađu sumnjive kvržice, a mnoge žene su to učinile. Ali istraživanje je tokom vremena pokazalo da mnoge biopsije na grudvicama koje su žene pronašle tokom samopregleda nisu otkrile rak.

Danas, doktori kažu da većina žena ne mora da radi samopreglede. Umesto toga, cilj je svest o grudima. Upoznajte svoje grudi - oblik, osećaj, boju i veličinu. Kada primetite bilo kakve promene u vašem normalnom stanju, obratite se svom lekaru i zakažite pregled.