filteri close
Objavljeno: 10.09.2021. Image source: Foto: Pixabay/Free-Photos
300x600

Preosetljivost označava čovekovu sklonost da se oseti povređenim, uvređenim ili iritiranim nekim gestom, izjavom, ili primedbom. 

U izvesnim okolnostima svi ispoljavamo određenu preosetljivost, pogotovo kada smo umorni i napeti ili ako nas neko nečim provocira. Tada reagujemo emotivno, i to je potpuno normalno.

Međutim, neki ljudi su osetljiviji od drugih. Preosetljiva osoba sve shvata suviše lično, tumačeći tuđe reči kao napad na sebe. Ona ima iskrivljenu predstavu o samoj sebi, ali i o drugima, ka oi o situaciji koja se dešava i koju tumači drugačije od ostalih. To tumačenje ne mora imati nikakvu vezu sa datom sitauacijom. 

Saverio Tomasela je objavio dve knjige na tu temu pod nazivom “Sindrom Kalimero” i “Na površini kože”. 
Osećaj povređenosti, prema njegovim rečima, može se ispoljti usled pretrane osetljivosti zbog ponosa, taštine, ili pak usled nedostatka samopouzdanja. Međutim, može se pojaviti i kako kombinacija sva tri oblika. 

Kako da sačuvate mentalno zdravlje tokom epidemije koronavirusa?

Tolika ranjivost na duži rok može da oteža život i da optereti i zakomplikuje odnose s drugim ljudima. “Možemo imati utisak da s takvim osobama kao da hodamo po jajima, da moramo stalno biti na oprezu šta ćemo reći, da ne bi došlo do tenzija i nesporazuma. To nas može dovesti u situaciju da se bez razloga pravdamo ili postajemo nespretni, ne znamo kako neke stvari da objasnimo, što sve zajedno znatno otežava komunikaciju i onemogućava svakodnevne planove”, navodi Tomasela.

Kako hrana utiče na naše emocije?

Čovek koji je stalno zbog nečega uvređen postaje dosadan za okolinu, koja će polako početi da ga izbegava. Takođe, iza preterane osetljivosti često se krij tip ličnosti koji je sklon samoljublju.