filteri close
Objavljeno: 10.09.2024. Image source: Pixabay
300x600

Revolucionarni preokret - beleži se pad slučajeva raka kože kod mlađih generacija zahvaljujući pojačanoj prevenciji i svesti o zaštiti

Rak kože konačno opada među mlađim odraslima u Švedskoj, nakon decenija porasta, tako da je postala prva evropska zemlja koja beleži pad ovog oboljenja, saopštili su istraživači.

Rizik od raka kože se smanjuje za osobe mlađe od 50 godina. Ove sjajne vesti nam je prenela Hildur Helgadotir, vanredna profesorka onkologije na Karolinskom institutu i glavna autorka studije objavljene u medicinskom časopisu JAMA Dermatology.

Ovaj pad se najverovatnije može pripisati povećanoj svesti o zaštiti od sunca i smanjenom pristupu solarijumima. Helgadotir ističe da je došlo do "vrlo jasnog i značajnog preokreta trenda oko 2015. godine". Pre 2015. godine, među tridesetogodišnjacima, učestalost raka kože je rasla prosečno pet odsto godišnje. Od 2015. godine beleži se prosečan pad od pet odsto godišnje.

Mogu li se mladeži vratiti nakon uklanjanja?

Za osobe starije od 50 godina, učestalost raka kože i dalje raste za najmanje pet odsto godišnje, a taj rast je izraženiji s godinama. Iako istraživači nisu analizirali tačne uzroke pada broja slučajeva raka kože, veruje se da su povećana svest o značaju zaštite od sunca, zabrana korišćenja solarijuma za mlađe od 18 godina koja je uvedena 2018. godine, kao i opšti pad javnog pristupa solarijumima koji traje godinama, igrali ključnu ulogu.

Zanimljivo je da se veruje da su i mobilni telefoni i kompjuteri doprineli smanjenju izloženosti suncu, jer deca danas provode više vremena u zatvorenom prostoru. 

Ipak, Helgadotir naglašava da je ovo noviji trend i da još uvek nije imao značajan efekat.

Zaista sjajne vesti: Počelo testiranje vakcine protiv raka pluća na pacijentima!

Broj smrtnih slučajeva od raka kože takođe opada među osobama mlađim od 60 godina, što se može pripisati smanjenju broja slučajeva i uvođenju novih lekova koji poboljšavaju šanse za preživljavanje. Nažalost, među starijima se mortalitet ne smanjuje jer je učestalost bolesti i dalje visoka.

Ovaj pad učestalosti raka kože među mlađim Šveđanima donosi optimizam i predstavlja primer kako promene u ponašanju i zdravstvenoj politici mogu imati pozitivan uticaj na zdravlje celokupne populacije.