filteri close
Objavljeno: 01.08.2021. Image source: Pixabay/Tim Gouw
300x600

Stručnjaci upozoravaju da će četvrti talas biti mnogo teži

U poslednja 24 sata korona virus je potvrđen kod 303 osobe, a istovremeno su od posledica ove bolesti preminule četiri osobe.

Testirane su 6.063 osobe. Na respiratoru se nalazi osam njih, a hospitalizovana je 431.

Četvrti talas korona virusa je neminovan, a sigurno nećemo čekati pogoršanje epidemiološke situacije sa postojećim merama, rekao je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Mirsad Đerlek.

"Očekujem pooštravanje mera u smislu broja ljudi koji se okupljaju na jednom mestu, jer svaki kontakt predstavlja ogroman rizik za prenošenje zaraze. Kod nas je procenat vakcinisanih nizak a opuštenost građana neopravdana i nedopustiva", rekao je on.

Dr Đerlek je upozorio da nevakcinisani omogućavaju virusu da mutira i podižu nivo procenta za postizanje kolektivnog imuniteta, što može dovesti do prave katastrofe.

"Borba sa koronom potrajaže duže nego što smo se nadali, svakodnevno se veliki broj građana vraća s letovanja. Razumem opuštanje i odlazak na zasluženi odmor, ali samo ako ste otišli na put vakcinisani. Ići na letovanje nevakcinisan, u zemlje gde bukti korona, veliki je rizik. Već nas plaši konstantan rast broja pregleda u kovid ambulantama, ne isključujem mogućnost da se pojavi neki soj koji je rezistentan na postojeće vakcine, što bi bila katastrofa", rekao je on.

Izvor: Medik, Novosti