filteri close
Objavljeno: 17.02.2023. Image source: Foto:Pixabay/Grimnona
300x600

Španija je prva zemlja u Evropi koja je usvojila zakon koji omogućava osobama sa posebno bolnim menstruacijama da uzmu plaćeno "menstrualno odsustvo" sa posla, piše Euronews.

Zakon daje pravo na trodnevno "menstrualno odsustvo" – sa mogućnošću produženja na pet dana – moći će da ga koriste žene koje tokom ovog perioda imaju jake grčeve, mučninu, vrtoglavicu, pa čak i povraćanje. Za odsustvo je potrebna lekarska izjava, a javni sistem socijalnog osiguranja će platiti račun.

Prema novom zakonu, Španija će uvesti i besplatne proizvode za žensku higijenu u određenim javnim ustanovama.

Kada je prvi put predstavljen prošle godine, nacrt zakona je takođe imao za cilj da ukine ili smanji PDV na specifične proizvode za žensku higijenu. Ta odredba je na kraju izostavljena, ali se očekuje da će biti ponovo aktuelizovana.

Španska ministarka za ravnopravnost Irene Montero, otvorena feministkinja u levičarskoj vladi, rekla je u tvitu da je to "istorijski dan napretka u feminističkim pravima".

"Dani kada su (žene) išle na posao sa bolom su prošli“, rekla je Montero prošle godine kada je predstavila nacrt zakona o zdravlju.

Kako stres utiče na vaš menstrualni ciklus?

Izvor: Euronews Srbija