filteri close
Objavljeno: 12.08.2024. Image source: Pixabay/Katja_Kolumna
300x600

 Ambrozija, naročito u istočnoj i jugoistočnoj Evropi, već je počela da cveta krajem jula, što je neobično rano, i očekuje se da koncentracije polena brzo porastu tokom avgusta.

Alergija na ambroziju ove godine pokazuje značajan intenzitet, što je delom uzrokovano klimatskim promenama koje omogućavaju raniji početak cvetanja i povećane koncentracije polena. 

Klimatske promene doprinose dužoj sezoni polena, a vetrovi iz istočnih i jugoistočnih pravaca mogu dodatno pogoršati situaciju za alergične osobe, jer donose polen iz drugih zemalja. Zbog toga je preporučljivo izbegavati boravak napolju, naročito popodne i uveče, kada su koncentracije polena najviše.

Neke od evropskih prestonica već beleže vrlo visoke nivoe polena ambrozije, što može izazvati ozbiljne simptome kod većine alergičnih osoba, pa se preporučuju mere predostrožnosti, kao što je izbegavanje aktivnosti na otvorenom i korišćenje antihistaminika.

Za detaljnije i ažurirane informacije, možete pratiti prognoze na sajtovima kao što su PollenCount.eu i MedUni Vienna (Medizinischen Universität Wien).


Kako preživeti alergiju na ambroziju?