filteri close
Objavljeno: 17.04.2020. Image source: Medik.rs
300x600

Stručnjaci kažu da vrhunac prolazi, vlasti da se "nazire svetlo na kraju tunela"

Za poslednja 24 sata u Srbiji je od koronavirusa preminulo još sedam osoba, čime je ukupan broj povećan na 110. Registrovana su nova 372 slučaja zaraze, što ukupno čini 5.690 potvrđenih slučajeva COVID 19.

Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 3.094 osobe od kojih je 372 bilo pozitivno.

Hospitalizovano je ukupno 3.765 pacijenata, a na respiratoru je njih 122.

Do danas u 15 časova, u Srbiji su testirane ukupno 32.566 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Korona u svetu: Podrška, poštovanje preporuka, ili kritika za SZO?

Od sedmoro preminulih u poslednja 24 sata, petoro je muškaraca i dve su žene. Procenat smrtnosti prema poslednjim podacima iznosi 1,93.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je, povodom doniranja prve krvne plazme, da su u Srbiji do sada izlečene 534 osobe od koronavirusa. Pozvala je sve izlečene "da se jave, daju krv i pomognu nekome ko se još bori sa koronavirusom".

Premijerka je rekla da "joj je ogromno zadovoljstvo da pokrećemo veliku nacionalnu kampanju borbe protiv koronavirusa lečenjem krvnom plazmom izlečenih ljudi".

Evo kada će penzioneri i osobe sa posebnim potrebama moći u šetnju

"Simbolično ulazimo u sledeću fazu borbe, pripremamo se za ono što sledi nakon epidemije, kako da dalje jačamo naše društvo i otpornost društva i građana i eventualnu pojavu nove epidemije pre nalaženja vakcine", kaže ona.

Kako je rekla, ušli smo u sedmu nedelju borbe.

"Čini mi se da naziremo svetlo na kraju tunela. Ako zadržimo disciplinu, ako svi zajedno izdržimo još malo, Srbija će uskoro moći da proglasi pobedu", kaže ona.

Pretpostavlja, kako je rekla, da su "građani videli da je u svakom trenutku borbe postojala određena strategija".

Iako se apsolutni broj potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom povećava, procentualno gledano u odnosu na broj testiranih - on se smanjuje, posebno u Vojvodini i Beogradu, rekao je za N1 doktor Predrag Kon i dodao da to pokazuje da virus gubi snagu. Prema njegovoj oceni, situacija će biti značajnije bolja u naredne dve nedelje, a posle 1. maja mogu se očekivati i neke "krucijalne odluke".

Žene, ovo je jedan od najbržih načina prenošenja koronavirusa, o kome se vrlo malo govori

Iako je već nekoliko dana broj novootkrivenih slučajeva oko 400 dnevno, Kon napominje da to jeste povećanje apsolutnog broja, ali da se prati procenat od broja testiranih, kojih je sada preko 3.000 dnevno.

On ističe i situaciju u gerontološkom centru u Nišu, gde je bilo preko 150 potvrđenih slučajeva posle čega je, kako kaže, trebalo ispitati sve kontakte. Usledila je reakcija još 15 ustanova za socijalno zbrinjavanje, koje su prema rečima sagovornika N1 pravovremeno reagovale.

Kon napominje da postoji razlika u broju obolelih zavisno od delova zemlje, pa se veći broj registruje u Nišu, Požarevcu, Paraćinu, Ćupriji, dok se Blace pojavilo kao novo žarište.

"To je pitanje da li je to zbog tih ustanova za negu osoba sa posebnim potrebama jer je tamo otkriven veliki broj pozitivnih. Čak se i ponavljaju rezultati jer se misli da je došlo do kontaminacije u laboratoriji", rekao je Kon.

Roditelji đaka: Ne dozvolite deci da se opuštaju!

Ipak, delovi zemlje u kojima živi najveći broj stanovnika, Vojvodina i Beograd, beleže pad pozitivnih nalaza. Kako kaže, oko 10 odsto testiranih je pozitivno, a u nekim delovima se virus gubi potpuno. Kon ističe da to pokazuje da virus gubi snagu.

"To jesu pozitivne vesti, što pokazuje da smo pri kraju maksimuma i prilikom ulaska u sedmu nedelju ne bi trebalo da bude iznenađenja", napomminje gost Novog dana.

Prema njgovoj oceni, u naredne dve nedelje imaćemo značajnije bolju situaciju, što će kaže biti trenutak kada ćemo donositi neke krucijalne odluke.

"To je otprilike kraj aprila, ili početak maja. Možda eventualno posle praznika Prvog maja", napomenuo je Kon.

Izvor: RTS, N1, Medik