filteri close
Objavljeno: 05.05.2023. Image source: Unsplash
300x600

Dve nezamislive tragedije su nas pogodile za manje od 48 sati...

Još jedna užasna tragedija pogodila je Srbiju, za manje od 48 sati dva masovna ubistva su skamenila zemlju.

Već posle prvog se govorilo o efektu "copycat" što je uplašilo celu zemlju, a posle ovog drugog svi su skamenjeni od straha.

Šta je "copycat" efekat?

Krivčino delo koje je inspirisano prethodnim zločinom poznato je kao copycat zločin. Ovo se često dešava nakon medijskog izveštavanja o zločinima i kriminalcima. Copycat efekat, ili efekat kopiranja, odnosi se na tendenciju senzacionalnog publiciteta o nasilnim ubistvima ili samoubistvima, koji može da dovede do više sličnih događaja kroz imitaciju.

Termin "copycat efekat" prvi put je upotrebljen početkom 20. veka nakon zločina inspirisanih Džekom Trbosekom. Kriminolozi su primetili da medijsko izveštavanje o ovim zločinima može da inspiriše druge kriminalce da počine slične zločine. Čak i ne-kriminalci su podložni ovom uticaju, te počinju zločine koje inače ne bi počinili.

Knjiga Loren Kolman pod nazivom "The Copycat Effect" opisuje uticaj medija na zločine i samoubistva koji su inspirisani zločinima koji su naširoko propraćeni u medijima. Kolman tvrdi da medijsko izveštavanje o ovim događajima, umesto o događajima sa pozitivnom porukom, daje kriminalcima neku vrstu slave. Ovo često vodi do efekta kopiranja, gde drugi pojedinci sa tendencijom da se ponašaju na sličan način.

Kako bi se smanjio ovaj uticaj, važno je da medijsko izveštavanje bude odgovorno i da se ne glorifikuju zločini i kriminalci. Umesto toga, treba se fokusirati na pozitivne priče i uzore koji mogu da inspirišu ljude da čine dobro.