filteri close
Objavljeno: 23.08.2022. Image source: Foto: Pexels/Yan Krukov
300x600

Iako su oba proizvoda namenjena uklanjanju prljavštine sa površine kože, tip kože može igrati glavnu ulogu u tome koja opcija kome više odgovara.

Sredstva koja sadrže ulja mogu biti previše gruba za suvu kožu, a sredstva za čišćenje sa jakim mirisom mogu da iritira ili izazove alergiju kod osoba koje su podložne. Pošto mirišljave kupke ili sapuni koji sadrže jake hemikalije mogu izazvati negativnu reakciju kože kod osoba sa osetljivom kožom, važno je da pogledate sastojke pri odabiru proizvoda. 

Glavna razlika između sapuna i kupke je u tome što ćete pronaći više hidratantnih sastojaka u kupci. Obično kremastije konzistencije, kupke mogu biti efikasne u ublažavanju suvoće, perutanja i začepljenih pora. U nekim slučajevima, dermatolog može predložiti upotrebu kupki za probleme sa aknama, psorijazom ili rozaceom.

Prednosti sapuna

Sapun je, s druge strane, usmeren više ka ubijanju bakterija i patogena na površini naše kože. Sapun je u stanju da se efikasno reši znoja, prljavštine i ulja sa površine naše kože. Međutim, pošto sapun često ima viši pH nivo u poređenju sa kupkama, može ostaviti kožu zategnutom i suvom nakon upotrebe. 

Iako oba proizvoda imaju određene prednosti i mane, ako se nađete pred izborom koje sredstvo da kupite, uzmite u obzir individualne potrebe vaše kože. 

Psorijaza i rozacea: Koja je razlika?