filteri close
Objavljeno: 03.05.2023. Image source: Printscreen/RTS
300x600

"Porazno je za školski sistem, decu i roditelje"

U Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu dogodila se strašna tragedija, kada je maloletnik iz pištolja ubio osam učenika i jednog radnika obezbeđenja.

Profesorka psihologije Jasna Hrnčić je za RTS govorila o situacijama koje mogu dovesti do toga da dete puca na svoje školske drugove, i kako se ovakve tragedije mogu sprečiti.

Profesorka psihologije i socijalnog rada na Fakultetu političkih nauka, Jasna Hrnčić, izjavila je za RTS da je pucnjava u školi "Vladislav Ribnikar" tragedija za celu naciju i nešto što se ranije nije događalo u Srbiji.

"Ovo je nešto što se redovno događa u SAD, o čemu sam čitala kao stručnjak iz te oblasti, kao i o razlozima zbog kojih se to dešava, ali prvi put se to dogodilo u Srbiji. Ovo je ozbiljna tragedija, što znači da je porazno za školski sistem, decu i roditelje", izjavila je Hrnčićeva.

Govoreći o mogućim okidačima za ovakvu tragediju, Hrnčićeva ističe da su to obično deca koja su pod pritiskom i koja imaju negativna iskustva u školi.

"Vrlo često se nalaze u konfliktnim situacijama koje ne znaju da reše, povlače ih različite strane – roditelji na jednu, škola na drugu, vršnjaci na treću. Često su zlostavljana i ismevana deca, a izuzetno važan faktor je dostupnost oružja. Oružje koje može uništiti toliko mnogo ljudi je dostupno detetu", navela je Jasna Hrnčić.

Profesorka se zapitala kako je detetu dostupno oružje i kako zaustaviti naoružanog pojedinca.

"Kako ćete to zaustaviti? Čuvar je obučeni radnik obezbeđenja bez zaštite od terorističkih napada, a ovo podseća na to kada čujete rezultate", rekla je profesorka.

Poslušajte celo gostovanje:


Izvor: RTS