filteri close
Objavljeno: 01.02.2024. Image source: Medik AI
300x600

Uopšte nije naivno stanje i potrebna je hitna reakcija

Statistike ukazuju na alarmantnu činjenicu da svet svakih 40 sekundi zabeleži novi slučaj moždanog udara. Postoji široko rasprostranjeno mišljenje da su samo starije osobe podložne ovom zdravstvenom problemu, međutim, stručnjaci ističu da to nije slučaj.

Primer iz 2009. godine pokazuje da je čak 34 procenata osoba koje su završile u bolnici zbog moždanog udara imalo manje od 65 godina, što naglašava značaj svrsishodne pažnje prema znakovima i preventivnih akcija.

Prolazni ishemijski napad ili tranzitorni ishemijski napad (akronim TIA), poznatiji kao "mini moždani udar", odnosi se na privremeni prekid dotoka krvi u određene delove mozga, što rezultira nedostatkom kiseonika. Iako TIA proizvodi simptome slične pravom moždanom udaru, oni nestaju u roku od 24 sata bez trajnog oštećenja mozga.

Međutim, TIA služi kao ozbiljno upozorenje o povećanom riziku od moždanog udara, posebno u prvih 48 sati nakon napada.

Među ključnim simptomima TIA spadaju iznenadni problemi sa vidom, koji mogu uticati na jedno ili oba oka, utrnulost ili slabost na jednoj strani tela, koje mogu biti praćene promenjenim osećajem u licu, kao i vrtoglavica usled nedovoljne opskrbe mozga krvlju. Poteškoće sa govorom, koje uključuju nekoherentan ili nerazumljiv govor, i slabost mišića, takođe su česti znaci koji zahtevaju hitnu medicinsku pomoć.

Ako postoji sumnja na TIA, neophodno je bez odlaganja kontaktirati lekara. Takav korak omogućava utvrđivanje odgovarajuće strategije za prevenciju budućih moždanih udara, čime se ujedno smanjuje rizik od nastanka ozbiljnijih komplikacija.