filteri close
Objavljeno: 22.09.2022. Image source: Foto: Pexels/SHVETS production
300x600

Kako starimo dolazi do mnogo promena u našem telu.

Mišići vremenom gube snagu, izdržljivost i fleksibilnost. Ovo utiče i na naše zglobove. Vezivna tkiva, koja podržavaju i vezuju druga tkiva zajedno, dobijaju manje kiseonika i postaju kruta.

Još jedna promena koju možete doživeti je nedostatak tečnosti. To se dešava usled nesposobnosti bubrega da funkcionišu optimalno, što dovodi do neravnoteže tečnosti, a što može izazvati dehidraciju kod starijih. Studija iz 2022. godine navodi da je adekvatan unos vode neophodan za održavanje zdravlja kostiju. Prema studiji, odgovarajuća hidratacija snabdeva minerale poput kalcijuma i bikarbonata, koji su neophodni za zdravlje kostiju.

Hrskavice koje štite vaše kosti, vremenom mogu postati krute i prirodno oslabiti kako starite. Zbog toga je artritis, češći među starijom populacijom.

Tu je i problem ograničenog kolagena. S godinama telo proizvodi manje kolagena. Poznato je da kolagen obezbeđuje snagu i strukturu vašim zglobovima i drugim sistemima tela.

Kako zaštititi zglobove dok starimo?

Iako ne možete ništa učiniti u vezi sa starenjem, usvajanje navika zdravog načina života može održati vaše zglobove u dobroj formi. Kretanje je najbolje rešenje. Često vežbanje je odličan način da se pridržavate ovog zlatnog pravila. Veoma je važno smanjivanje pritiska na zglobove. Uglavnom, pokušajte da ne otežavate sebi stvari. Možete koristiti prilagodljiva pomagala da biste izbegli nepotrebno savijanje, saginjanje ili posezanje. 

Da li vas bole prsti? To može biti znak ozbiljnog oboljenja koje drastično skraćuje život!

Prestanak pušenja je još jedan mudar životni izbor. Pušenje može povećati upalu i otežati zarastanje povreda mišića. Isto važi i za osobe sa poremećajima težine jer im možda nedostaje mišićna masa za stabilizaciju zglobova. Ovo izaziva stres na zglobovima pri svakoj aktivnosti.

Uopšteno govoreći, važnost zglobova za optimalnu funkcionalnost tela ne može se potceniti. Iako naše svakodnevne navike mogu uticati na zdravlje kostiju kako starimo,  genetski faktori mogu regulisati mineralnu gustinu kostiju, tako da možete biti podložni artritisu i drugim stanjima vezanim za zglobove bez vaše krivice, prema naučnoj studiji objavljenoj 2000. godine. Iz tog razloga, važno je konsultovati lekare održavanju zdravlja vaših kostiju kako starite.