filteri close
Objavljeno: 11.03.2023. Image source: Foto: Pixabay/Belova59
300x600

Provera rezultata krvne slike pomaže lekaru da proceni vaše opšte zdravstveno stanje. 

Kada dobijete rezultate analize krvne slike, možda ćete biti zbunjeni svim brojevima i skraćenicama. Saznajte više o uobičajenim testovima koji se obavljaju da biste lakše razumeli svoje rezultate.

Kompletna krvna slika

Jedan od najčešćih testova krvi je kompletna krvna slika (CBC), koja meri broj belih i crvenih krvnih zrnca i trombocite u krvi. Brojevi govore vašem lekaru da li vaše telo proizvodi odgovarajući broj ćelija i mogu da identifikuju da li ste nedavno imali infekciju, probleme sa zgrušavanjem ili osnovne zdravstvene probleme. Na primer, visok broj belih krvnih zrnaca ukazuje na prisustvo infekcije, primećuje. Testovi hematokrita (Hct) i hemoglobina (Hgb) analiziraju broj crvenih krvna zrnaca i korisni su u dijagnostici anemije.

Lipidni status

Lipidni status meri masnoću u vašoj krvi kako bi se procenio kardiovaskularni rizik. Lipidnim statusom se utvrđuje stanje vašeg ukupnog holesterola, HDL (dobrog) holesterola i LDL (lošeg) holesterola, i triglicerida. Previše lošeg holesterola u vašoj krvi dovodi vas u opasnost od ateroskleroze, srčanih bolesti i moždanog udara. Međutim, dobar holesterol može pomoći da se poništi neka šteta od lošeg holesterola, zbog čega vaš lipidni status uključuje merenje njihovog odnosa. Rezultati vaših laboratorijskih testova često prikazuju vaše rezultate, kao i idealni ili ciljni opseg za svaku vrednost radi poređenja

Biohemijske analize krvi

Biohemijska analiza krvi obuhvata veliki broj testova i jedan je od najvažnih pokazatelja stanja organizma. Između ostalog obuhvata testove koji mere različite enzime u krvi, procenjuju funkciju vaših bubrega, nivo glukoze u krvi, tako da vaš lekar može da koristi ovaj test da utvrdi da li vam je potrebno dalje testiranje na dijabetes.

Enzimi jetre

Postoji mnogo skraćenica za laboratorijske testove krvi povezane sa merenjem enzima jetre. Pošto vaša jetra igra veliku ulogu u zgrušavanju krvi i uklanjanju toksina iz krvotoka, važno je testirati njenu funkciju. Povišeni enzimi jetre ukazuju na to da vaša jetra ne funkcioniše kako bi trebalo. Test gama glutamil transferaza (GGT) je još jedan test koji može pomoći vašem lekaru da proceni da li imate oštećenje jetre.

Procena prosečnog nivoa šerećara u krvi

Hemoglobin A1c (HbA1c) je test koji meri vaš prosečan šećer u krvi u periodu od dva ili tri meseca. Vaš lekar obično traži da uradite ovu analizu ako sumnja da ste u opasnosti od dijabetesa. Ako vam je dijagnostikovan dijabetes, ovaj test postaje deo vaše normalne zdravstvene rutine i obavlja se svaka tri meseca. 

Kako da prepoznate da imate povišen holesterol?