filteri close
Objavljeno: 11.11.2019. Image source: pixabay/Анастасия Гепп
300x600

Uzroka je zaista mnogo...

Postoje razne vrsta mučnina, ali zajedničko im je da su neprijatne, od blago do jako. Postoje razni uzroci i vrste mučnine, od kojih se svaka tretira na različiti način. Ovo su najčešći uzroci i načini na koji se ove mučnine tretiraju.

Gastritis

Gastritis ili upala želudačne sluzokože uzrokuje nelagodu u želucu, od pojave bola u predelu želuca do bola koji se širi na leđa, ali mogući su i simptomi poput mučnine i gubitka apetita bez bola. Može da traje danima i pogoršava se na određenu hranu (prezačinjenu, masnu) i napitke (kafa, alkohol).

Lečenje:

Promena ishrane, testiranje na bakteriju Helicobacter pylori i terapija antibioticima ako ste pozitivni. Uz to, prepisuju se inhibitori protonske pumpe, antacidi i lekovi koji snižavaju nivoe kiseline u želucu.

Želudačni ulkus

Ulkus ili čir na želucu može biti razlog mučnine i slabosti, uz pojavu simptoma poput bola u tom predelu ili crne stolice ako dođe do krvarenja iz ulkusa.

Lečenje:

Terapija je ista kao i u gastritisu, dakle promena ishrane i prestanak konzumiranja kafe i alkohola uz prestanak pušenja, uzimanje prepisanih lekova, poput antacida i ostalih koji snižavaju nivoe kiseline u želucu. Bitno je prekinuti uzimanje nesteroidnih protivupalnih lekova (ibuprofen, aspirin) jer oni doprinose oštećenju važnih delova želuca.

Gastroenteritis

Gastroenteritis je upala sistema za varenje koja uzrokuje mučninu, povraćanje, dijareju i slabost. Virusnog je porekla i obično prolazi za dva do tri dana.

Lečenje:

Terapija je simptomatska. Važno je unositi dovoljno tečnosti (i elektrolitskih rehidracionih napitaka) za sprečavanje dehidracije. Ako su povraćanje i dijareje teškog karaktera, lekar vam može prepisati lekove za smanjenje mučnine i dijareje.

Anemija

Anemija uzrokovana manjkom gvožđa je česti uzrok pojave opšte slabosti, vrtoglavice, glavobolje i mučnine.

Anemija može biti posledica i obilnih menstruacija kod žena, hroničnih bolesti, raka i autoimunih bolesti, i zato je potrebno otkriti uzrok da bi se mogla uspešno lečiti.

Lečenje:

Ovisi o uzroku anemije. Ako se radi o manjku unosa željeza, započne se terapija željezom i preporuča se prehrana bogata vitaminima i željezom. U ostalih slučajevima nekad su potrebne transfuzije krvi, ali i Lečenje primarne bolesti.

Mononukleoza

Epstein-Barr virus (i ređe citomegalovirus) uzročnici su mononukleoze, odnosno bolesti poljupca s obzirom da se prenosi telesnim tečnostima.

Simptomi mogu biti blagi - od lagane mučnine bez povraćanja, otečenih limfnih čvorova i grlobolje, do pojave ekstremnog umora i slabosti, bolova u mišićima, povraćanja i visoke telesne temperature.

Lečenje:

Ne postoji terapija jer je bolest virusnog karaktera. Mirovanje, lekovi protiv bolova i antipiretici za snižavanje telesne temperature više od 38 stepeni i unos dovoljno tečnosti su jedini koji mogu olakšati borbu sa simptomima.

Hepatitis

Hepatitis je upala jetre koja može biti virusnog porekla, ali i autoimunog. Tu je i sekundarno nastali hepatitis kao posledica droga, alkohola i određenih lekova. Karakterišu ga umor, gubitak apetita i mučnina, neobjašnjiv gubitak telesne težine, simptomi nalik gripu, tamni urin i bleda stolica, žućkasta koža i beonjače.

Lečenje:

Terapija je određena tipom hepatitisa obolele osobe i zavisi od toga da li je u akutnom ili hroničnom stadijumu. Bitna je pravilna ishrana i dovoljna hidratacija. Postoje specifični antivirusni lekovi i interferon, a krajnja opcija je transplantacija jetre.

Hipotireoidizam

Smanjeni rad štitnjače ili hipotireoidizam uzrokuje usporenost metabolizma, pojavu stalnog umora, mučnine, bezvoljnosti, dobijanje na telesnoj težini i čak opadanje kose.

Lečenje:

Terapija unosom tireoidnog hormona (Euthyrox).

Depresija

Psihološko stanje bezvoljnosti, sniženog raspoloženja, gubitka uživanja u stvarima koje su prije donosile sreću, osećaj beznađa i anksioznosti, gubitak apetita i pojava mučnine, manjak motivacije za ičime, opšta slabost, poteškoće pri spavanju ili spavanje po ceo dan.

Posebno treba obratiti pažnju postoje li suicidalne misli i ako da, što pre potražiti pomoć stručnjaka.

Lečenje:

U lakšim slučajevima depresije pomaže savetovanje sa psihologom ili psihijatrom te podrška koju nude terapijske grupe. Često se mora pribeći uzimanju antidepresiva na određeno ili duže vreme.

Važno je na vreme prepoznati simptome i bez srama, straha ili bilo čega što uzrokuje oklevaje, javiti se lekaru jer postoji uspešno lečenje.