filteri close
Objavljeno: 11.11.2023. Image source: silviarita/pixabay.com
300x600

Može biti teško da se distancirate kada osoba sa kojom živite ima virus-bori sa kašljem, temperaturom.

Međutim, ipak možete nešto da uradite kako biste sprečili da i ostali ukućani dobiju virus:

-Često perite ruke

To je najbolji način da izbegnete prehladu. Kada se klice nađu na vašim rukama, lako će ući u vaše telo kada dodirnete oči ili usta. Operite se pre nego što jedete ili pripremite hranu i nakon što odete u kupatilo. Ako se brinete o nekome ko je bolestan, operite ruke pre i posle boravka sa njim.

-Čišćenje

 Zaustavljanje širenja klica znači da se pobrinete da očistite i dezinfikujete tvrde površine kao što su radne ploče, stolovi, ručke frižidera, kvake na vratima i slavine. I ne zaboravite daljinske upravljače , računare, laptopove i telefone. Neke klice mogu da žive na ovim mestima do 24 sata, pa se pobrinite da očistite sredstvom za dezinfekciju ili dezinfekcionim maramicama.

Idemo opet - kako ove jeseni razlikovati koronu, grip i prehladu?

-Držite distancu (koliko je to moguće)

Držite se podalje kada možete. Može biti teško potpuno izbeći bolesnu osobu u svojoj kući, posebno ako se vi brinete o njoj. Ali ponekad najbolja stvar koju možete učiniti da ostanete dobro jeste da držite distancu.

-Vakcinišite se protiv gripa

To je jedan od najsigurnijih načina da ostanete dobro. Potrebno je 2 nedelje da vakcina protiv gripa deluje, a sezona gripa može da traje do marta ili aprila.

Nikako nemojte:

-Ne delite hranu ili piće, šolje, pribor ili peškire sa bolesnim ljudima.
-Ne zaboravite da izbacite četkice za zube nakon što svi ozdrave. Držite četkicu za zube bolesne osobe odvojeno od ostatka vaše porodice. 
-Ne dozvolite nikome da deli jastuke i ćebad sa bolesnom osobom. Trebalo bi da imaju svoju posteljinu u svom prostoru u kući. Zatim, kada budu bolje, operite sve što su koristili.
-Ne dozvolite da bolesna i zdrava deca dele igračke. Ako se to dogodi, obavezno dezinfikujte igračke između vremena igre. Podsetite decu da drže ruke – i sve druge ne tako čiste predmete – podalje od usta, nosa i očiju.

Ako vas uhvate prehlada ili grip, ostanite kod kuće, nemojte ići na posao