filteri close
Objavljeno: 23.12.2023. Image source: Foto: Pixabay/herbert11timtim
300x600

U Srbiji usvojena nova lista inovativnih lekova o trošku države

Centralna komisija za lekove i Republički fond za zdravstveno osiguranje su nedavno proširili listu državnih inovativnih terapija, uključujući 22 nove, posebno za onkološke pacijente. U Srbiji, gde godišnje oboli oko 40.000 ljudi od raka, ključna je prevencija i rana dijagnostika.

Nove dijagnostičke opreme, uključujući rendgene, skenere, magnetne rezonance i mamografe, stigle su u mnoge zdravstvene ustanove, uključujući Opštu bolnicu u Leskovcu. Nedavno su održane tribine o borbi protiv humanih papiloma virusa (HPV), naglašavajući važnost HPV vakcinacije za dečake i devojčice.

Da li je HPV vakcina bezbedna?

HPV vakcinesu ključne za prevenciju infekcija i malignih bolesti, poput raka grlića materice. U Srbiji je za godinu i po dana vakcinisano samo pet odsto dece, dok Australija beleži napredak u iskorjenjivanju raka grlića materice zahvaljujući dugogodišnjoj imunizaciji.

Najsmrtonosnija maligna bolest u Srbiji je rak pluća, s godišnjim brojem od oko 7.000 oboljelih. Postoji napredak u lečenju, uključujući proširenje liste lekova i indikacija za inovativne terapije, posebno imunoterapiju. Dijagnostika u ranim fazama je ključna, ali više od polovine pacijenata dijagnostikuje se u metastatskoj fazi.

Prevencija, poput prestanka pušenja, i redovni skriningi su presudni. Planirana je potpuna zabrana pušenja u zatvorenom prostoru od 2024. godine, s ciljem smanjenja broja slučajeva raka pluća, koji je direktno povezan s pušenjem.