Bolesti po sistemima organa
Koža
Nervni sistem
Digestivni sistem
Kosti, zglobovi i mišići
Čula
Endokrini sistem
Kardiovaskularni sistem
Imunosistem
Respiratorni sistem
Urinarni sistem
Reproduktivni sistem
Reprodukcija
Top 12 tema
- Dve menstruacije u jednom mesecu – ovo su mogući uzroci
- Evo kako da prepoznajte znakove skrivene DEPRESIJE
- TROMBOCITOPENIJA: Evo šta smanjen broj TROMBOCITA govori o vašem zdravlju
- Sušenje veša u stanu šteti zdravlju?
- Zagađenje vazduha može narušiti kvalitet sna
- 6 glavnih uzroka svetle boje stolice
- Zagađenje ubija, čak i kada je na preporučenom nivou?
- Meteoropatija - kako se nositi sa promenom vremena?
- Dojenje i antibiotici: Sve što treba da znate!
- 7 koraka ka transformaciji tela
- Vitamin D je važan ne samo za kosti, već i za mišiće, posebno kod starijih
- Volite čokoladu? Naravno - to je nasledno!
Studija: Mariniranje mesa pivom je dobro za vas!
Konačno, naučno potkrepljen razlog da ponesete pivo na sledeći roštilj.
Obično meso i pivo konzumiramo odvojeno. Razmislite o tome da počnete da ih kombinujete - barem kada je u pitanju pečenje mesa na roštilju. Naučna studija je otkrila da bi natapanje mesa u marinadi moglo da ga učini zdravijim za varenje.
To ima veze sa kancerogenim jedinjenjima koja se nazivaju policiklični aromatični ugljovodonici (PAH) koja se nalaze u višim koncentracijama u hrani spremanoj na visokim temperaturama, kao što je dimljeno meso i meso sa roštilja koje se priprema na uglju. Prethodne studije su povezale PAH sa većom incidencom kolorektalnog karcinoma, a prethodna istraživanja su takođe pokazala da marinade sa pivom ili vinom mogu smanjiti nivoe drugih kancerogenih jedinjenja u mesu. Imajući ovo na umu, istraživači su testirali ideju da bi mariniranje mesa u pivu pre kuvanja moglo smanjiti stvaranje PAH-ova.
Ukus piva - čista sreća?
Četiri sata su istraživači su namakali odreske svinjskog mesa kupljene u supermarketu u tri različite vrste piva: svetlo, crno i bezalkoholno pivo. Rezultati: U poređenju sa nemariniranim mesom, marinada od crnog piva smanjila je stvaranje PAH-a za 68 %, svetlog piva za 36,5 %, a bezalkoholnog piva za 25%.
Istraživači nisu baš sigurni zašto tamno pivo može učiniti meso zdravijim za konzumiranje, ali sumnjaju da antioksidansi u njemu mogu sprečiti proizvodnju PAH-a. Potrebno je uraditi još istraživanja, ali u međuvremenu, smatrajte da je to pristojan razlog da natopite odreske u tamnu penu na sledećem roštiljanju.