filteri close
Objavljeno: 30.04.2023. Image source: Foto: Pixabay/zandy126
300x600

Konačno, naučno potkrepljen razlog da ponesete pivo na sledeći roštilj.

Obično meso i pivo konzumiramo odvojeno. Razmislite o tome da počnete da ih kombinujete - barem kada je u pitanju pečenje mesa na roštilju. Naučna studija je otkrila da bi natapanje mesa u marinadi moglo da ga učini zdravijim za varenje. 

To ima veze sa kancerogenim jedinjenjima koja se nazivaju policiklični aromatični ugljovodonici (PAH) koja se nalaze u višim koncentracijama u hrani spremanoj na visokim temperaturama, kao što je dimljeno meso i meso sa roštilja koje se priprema na uglju. Prethodne studije su povezale PAH sa većom incidencom kolorektalnog karcinoma, a prethodna istraživanja su takođe pokazala da marinade sa pivom ili vinom mogu smanjiti nivoe drugih kancerogenih jedinjenja u mesu. Imajući ovo na umu, istraživači su testirali ideju da bi mariniranje mesa u pivu pre kuvanja moglo smanjiti stvaranje PAH-ova.

Ukus piva - čista sreća?

Četiri sata su istraživači su namakali odreske svinjskog mesa kupljene u supermarketu u tri različite vrste piva: svetlo, crno i bezalkoholno pivo. Rezultati: U poređenju sa nemariniranim mesom, marinada od crnog piva smanjila je stvaranje PAH-a za 68 %, svetlog piva za 36,5 %, a bezalkoholnog piva za 25%.

Istraživači nisu baš sigurni zašto tamno pivo može učiniti meso zdravijim za konzumiranje, ali sumnjaju da antioksidansi u njemu mogu  sprečiti proizvodnju PAH-a. Potrebno je uraditi još istraživanja, ali u međuvremenu, smatrajte da je to pristojan razlog da natopite odreske u tamnu penu na sledećem roštiljanju. 

Rak debelog creva se može sprečiti, ovo su najbolji načini