filteri close
Objavljeno: 13.07.2020. Image source: Pixabay/Alexas_Fotos
300x600

Kažu da sam ukus piva donosi sreću...

Sam ukus piva, čak i bez uticaja alkohola iz tog napitka, mogao bi da bude dovoljan okidač za oslobađanje dopamina, supstance koja utiče na osećaj zadovoljstva, poručuju američki naučnici.

Budući da se konzumacijom alkohola i nekih droga aktiviraju dopaminski receptori, otkriće bi moglo da pomogne u lečenju zavisnosti, pa čak i depresije.

Da bi otkrili kako ukus piva utiče na mozak, američki naučnici su grupi muškaraca dali malu dozu piva, a dok su ispitanici uživali pijuckajući, njihov mozak je skeniran i reakcije su pažljivo praćene.

Hrana kako popravlja, tako i kvari raspoloženje! Saznajte koje namirnice vas čine nesrećnijima!

Primećeno je da nakon što se oseti ukus piva, u mozgu se pokreće znatno oslobađanje neurotransmitera dopamina, hemijske supstance dovedene u vezu sa osećajem zadovoljstva koje izaziva alkohol, kao i neke droge.

Ovaj efekat je bio izraženiji kod muškaraca koji su ranije u porodici imali problema sa alkoholizmom.

Rezultat ne iznenađuje, tvrde naučnici, i nova saznanja o načinu na koji mozak reaguje na piće, mogla bi da budu korisna u otkrivanju predispozicija za zavisnost od alkohola.

Popravite raspoloženje hranom! Ovo su 4 vesele namirnice!

"Verujemo da je ovo prvi eksperiment koji pokazuje da sam ukus alkoholnog pića, čak i bez bilo kakvog efekta alkohola, može da aktivira dopamin u centrima u mozgu, zaduženim za nagrađivanje", rekao je jedan od autora studije Dejvid Kareken, profesor na Medicinskom fakultetu u Indijani.

Tokom studije, istraživači su muškarcima dali 15 mililitara njihovog omiljenog piva, koje su pili tokom 15 minuta, dovoljno da osete ukus, ali nedovoljno da pivo izazove promenu promila alkohola u krvi.

Drugi put, "na meniju" je bilo neko energetsko piće ili voda, kako bi mogle da se uporede reakcije.

Zašto to sebi radimo? Mentalni poremećaj za koji mnogo ljudi i NE ZNA da ga ima

Nakon testiranja uočeno je povećanje nivoa dopamina kod muškaraca koji su probali pivo, a stručnjaci su došli do zaključka da je i sam ukus ovog pića dovoljan da se u mozgu registruje osećaj zadovoljstva.

Konzumacijom alkohola i nekih droga aktiviraju se dopaminski receptori, te bi u tom pravcu trebalo tražiti faktore rizika za razvoj zavisnosti poput alkoholizma, a naučnici poručuju da bi ovo otkriće moglo da pomogne u lečenju zavisnika, kao i obolelih od depresije.