filteri close
Objavljeno: 26.07.2022. Image source: Foto: Pixabay/icsilviu
300x600

Plivačko rame je termin kojim se predstavlja  čitav spektar oštećenja u zglobu ramena koji nastaju usled dugotrajnih i velikih naprezanja.

Plivanje je zabavna i zdrava aktivnost koja može poboljšati vaše raspoloženje i smanjiti anksioznost.

Međutim, može dovesti i do povreda. Ljudi koji često plivaju su u opasnosti od problema sa ramenima zbog njihove prekomerne upotrebe. U stvari, 65% plivača tokom života doživi povredu ramena. Prekomerno rotiranje ramenog zgloba iznova i iznova može uzeti danak čak i kod najsposobnijeg sportiste i izazvati povredu.

I druge aktivnosti mogu dovesti do ove povrede — igrači bejzbola, građevinski radnici i moleri — su takođe u opasnosti da razviju “plivačko rame“. 

Bol u ramenu ne treba zanemariti. Evo koji su znakovi ako se pojavi povreda plivačkog ramena i kako je lečiti.

Plivačko rame: simptomi, lečenje i prevencija

Ako imate problema sa pomeranjem ramena, bolom u ramenu koji se kreće od napred ka nazad ili primetite promene u svakodnevnoj funkciji mišića ramena, možda imate plivačko rame.

Ponovljajući pokreti ruke protiv otpora vode mogu ostaviti tetive ramena upaljenim i otečenim. Otok može izazvati trenje između obližnjih kostiju, mišića i tetiva - nemojte zanemariti znakove upozorenja da imate probleme sa plivačkim ramenom. Bez lečenja, stanje bi se moglo pogoršati i dovesti do kidanja labruma ili rotatorne manžetne. Nažalost, nelečeno plivačko rame može zahtevati operaciju kao krajnju opciju lečenja.

Povreda rotatorne manžetne ramena: Smanjena pokretljivost uz uvećan bol

Led i nesteroidni antiinflamatorni lekovi, poput ibuprofena, mogu pomoći kod upale. Kod kuće pokušajte da pronađete ravnotežu između prekomerne upotrebe i odmora. Prekomerna upotreba može da pogorša povredu, dok nedovoljna upotreba može dovesti do nefleksibilnosti. U nekim slučajevima, vaš lekar može da vam da injekciju steroida, dok fizikalna terapija može da podstakne izlečenje.

Plivačko rame je veoma uobičajeno, ali se može preduprediti. Možete sprečiti povrede ramena istezanjem i izvođenjem vežbi pre opterećujuće aktivnosti.