filteri close
Objavljeno: 19.06.2021. Image source: Foto: Pixabay/scottwebb
300x600

Vrlo česta povreda ramena koja može ometati dnevne aktivnosti a i remetiti san.

Rotatorna manžetna ramena je snop tetiva četiri mišića rotatora ramena:
infraspinatus, supraspinatus, subscapularis i teres minor. 

Svaki ovaj mišić ima određenu funkciju i zajedno pomažu u obezbeđivanju stabilnosti ramenog zgloba zadržavanjem glave nadlaktične kosti (nadlaktice) na mestu.

Mišić infraspinatusa služi za spoljno ili bočno rotiranje ruke u ramenom zglobu (položaj konobara koji drži poslužavnik ispred sebe). Vaš infraspinatus polazi od zadnjeg dela lopatice i pričvršćuje se na bočni deo nadlaktice.

Supraspinatusni mišić deluje na rotaciju ruke (položaj podizanja ruke u stranu kada se izvodi skok). Takođe, sprečava humerus (kost nadlaktice) da isklizne iz ležišta. Supraspinatus dolazi iz gornjeg dela lopatice i prelazi preko vrha ramena i proteže se duž bočnog gornjeg dela kosti ruke .

OTKRIVAMO: Bol u ramenu može biti simptom ozbiljnih bolesti. Izlečite ih na vreme!

Podskapularni mišić pomaže unutrašnju rotaciju ramena (položaj kada ruke stavite ispred sebe da zakopčate jaknu). Vaš subskapularis se proteže duž prednje površine lopatice preko prednje strane vaše ruke.

Teres minor je mišić koji prati infraspinatus, pa je njegova funkcija slična dejstvu na spoljno ili bočno okretanje ruke. Teres minor se odvaja od bočne granice zadnjeg dela lopatice, ispod infraspinatusa, i umeće se u veći tuberkulus nadlaktične kosti.

Najčešće povrede

Povrede rotacione manžetne često se javljaju kod ljudi koji izvode nepravilne ponavljajuće pokrete rukom iznad glave, bilo da je reč o poslu (poput tesara, slikara, mehaničara) ili sportista (na primer olimpijsko dizanje tegova, CrossFit i tenis). Nepravilna tehnika ponavljajućih pokreta može stvoriti prekomerni stres na tetive. Ove povrede često dovode do tendinitisa u jednom ili više mišića rotatorne manžetne.

Tendinitis je zapaljenje ili iritacija tetive. Vaše tetive spajaju mišiće sa kostima. Tendinitis rotatorne manžetne može izazvati bol u ramenom zglobu pokretom. Bol u ramentu se često karakteriše kao duboka i tupa.

Srećom, većina slučajeva tendinitisa oporavlja se vežbama fizikalne terapije koje poboljšavaju fleksibilnost i snagu muskulature ramena!

5 vežbi za smanjenje napetosti u vratu i ramenima usled stresa

Takođe, mogu da se pojave akutne, jednokratne povrede rotatorne manžetne. To dešava usle pada, sletanje na to rame ili drugu intenzivnu, direktnu traumu.

Simptomi povreda i disfunkcije rotatorne manžetne uključuju:

• Bol i poteškoće u dosezanju dela iznad ili iza leđa
• Bol u ramenu tokom spavanja ili ležanja na zahvaćenom ramenu
• Smanjena snaga ramena

Povreda ili iritacija rotacione manžetne može upućivati na bol duž prednjeg dela ramena, niz ruku i u šaku na pogođenoj strani.

Načini poboljšavanja funkcije rotatorske manžetne

Obratite posebnu pažnju na pravilno podizanje tegova: Ako se bavite sportom koji zahteva pokrete iznad glave, vaša tehnika je od vitalnog značaja za zdravlje ramena. Razmislite o tome da dobijete profesionalne instrukcije, posebno ako ste novi u sportu ili ste u prošlosti imali problema sa ramenima u prethodnim sportskim aktivnostima. 

Poboljšajte svoju mobilnost: Za mnoge od nas sport je hobi. Imamo poslove sa punim radnim vremenom, koji često dovode ramena u loš položaj satima. Kada odemo  na rekreaciju, pokreti koji zahtevaju podizanje ruku iznad glave mogu dovesti do bola zbog neaktivnih ramena. Izvodeći svakodnevne vežbe pokretljivosti, čak i samo 5 minuta, možete poboljšati opseg pokreta i smanjiti nepotrebne traume na ramenskoj muskulaturi. 

Prilagodite sebi radni prostor: To uključuje podešavanja visine stolice, visine monitora, rasporeda tastature i radne površine u zavisnosti od vašeg tipa tela i radnih zadataka koje obavljate.

Jačajte mišiće rotacione manžetne: Pripremajući mišiće za sport ili posao, možete poboljšati njihovu toleranciju da izdrže veće opterećenja i stres.