filteri close
Objavljeno: 16.06.2022. Image source: Foto: Pixabay/Olichel
300x600

Leto može značiti da provodite više vremena napolju, ali visoke temperature i vlažnost mogu vam pokvariti ugođaj. 

Izlaganje visokim temperaturama može dovesti do zdravstvenih problema koja zahteva hitnu medicinsku pomoć. Toplotni udar je jedno od najozbiljnijih stanja povezanih sa toplotom. Sa toplotnim udarom, vaše telo se pregreva dok je napolju vruće. Vaša osnovna telesna temperatura dostiže 40 stepeni Celzujsa ili više, što može dovesti do oštećenja mozga, srca, bubrega i mišića.

Simptomi toplotnog udara uključuju zbunjenost, nejasan govor, delirijum, napade i uznemirenost. Vaša koža može postati crvena, puls se može ubrzati, a disanje može postati plitko. Što se toplotni udar duže ne leči, to može naneti više štete — uključujući i smrt, u nekim slučajevima — zbog čega ga treba odmah potražiti medicinsku pomoć.

Šta dovodi do toplotnog udara?

Kao i toplotni udar, toplotna iscrpljenost nastaje kada se vaše telo pregreje. Ako ste napolju i vaše srce počne ubrzano da kuca dok se jako znojite, možda patite od toplotne iscrpljenosti. Vaša koža može biti bleda, hladna i naježena. Pored toga, možete osetiti umor, vrtoglavicu, mučninu, grčeve u mišićima i glavobolju. Važno je brzo reagovati jer toplotna iscrpljenost može dovesti do toplotnog udara. 

SUNČANICA i TOPLOTNI UDAR: U čemu je razlika i kako da pomognete

Ako mislite da vi ili neko koga poznajete doživljavate toplotni udar, odmah pozovete hitnu pomoć. Krenite u zatvoren prostor ili se sklonite sa sunca, skinite nepotrebnu odeću i ohladite se na najbolji način. To može da znači da se tuširate hladnom (ne ledenom) vodom, uđete u kadu sa hladnom vodom, prskate se baštenskim crevom ili stavite pakete leda ili hladne peškire na glavu, vrat, pazuh i prepone.

Ako sumnjate na toplotnu iscrpljenost, pijuckajte vodu. Pratite protokol za hlađenje ako sumnjate na toplotni udar. Ako se simptomi ne poboljšaju nakon 15 minuta, pozovete hitnu pomoć, jer bi se toplotna iscrpljenost mogla razviti u toplotni udar. Preporučuje se da odmah potražite medicinsku pomoć ako povraćate.