filteri close
Objavljeno: 03.08.2021. Image source: Foto: Pixabay/badarsk
300x600

Svetska nedelja dojenja obeležava se svake godine od 1. do 7. avgusta.

Svetska nedelja dojenja obeležava se radi podsticanja dojenja i poboljšanja zdravlja beba širom sveta. Ove godine tema nedelje dojenja je „Zaštitite dojenje: zajednička odgovornost“.

Prednosti dojenja 

Dojenje je najbolji način da se maloj bebi obezbede esencijalne hranljive materije potrebne za rast i razvoj. Svetska zdravstvena organizacija kaže da je majčino mleko idealna hrana za odojčad. 

Bilo koja količina majčinog mleka ima pozitivan efekat. Što duže dojite, zaštita vas i vašeg deteta duže traje i veće su koristi od nje.

SZO preporučuje da ako ste u mogućnosti, prvih 6 meseci (26 nedelja) vašoj bebi dajete samo majčino mleko.

Dojenje i antibiotici: Sve što treba da znate!

Naime, pokazalo se da bebe koje doje imaju manje problema sa dijarejom, konstipacijom, gastroenteritisom i preranim nekrotizirajućim enterokolitisom. Imaju jači respiratorni sistem i manje šanse za prehladu, upalu pluća i druge srodne bolesti. Manje su šanse za infekcije uha, oka ili bakterijskog meningitisa. Veće su šanse da imaju i bolji vid.

Ove bebe će kasnije porasti i biti zdravija deca sa manjom verovatnoćom od dobijanja alergija, astme, ekcema, gojaznosti ili dijabetesa u detinjstvu.

Zdravstvene koristi za MAJKU od dojenja 

Dojenje i stvaranje majčinog mleka imaju zdravstvene koristi i za samu dojilju. Smanjuje rizik od:

karcinoma dojke
raka jajnika
osteoporoze (slabih kostiju)
• kardiovaskularnih bolesti
• gojaznosti

Izlivi majčinske ljubavi čine decu boljim ljudima

Covid-19 i dojenje

Usred pandemije korona virusa, bilo je mnogo dezinformacija oko dojenja. SZO navodi da trenutni dokazi ukazuju na to da je rizik da novorođenče dobije koronu od svoje majke nizak, posebno kada majka preduzme sve potrebne korake (poput nošenja maske i pranja ruku) kako bi sprečila širenje virusa tokom nege novorođenčeta.