filteri close
Objavljeno: 28.06.2024. Image source: Pexels
300x600

Psihološkinja otkriva tri glavna uzroka razvoda i ključ za spas veze - dijalog i spremnost na promene

Privlačnost, zainteresovanost i strast u vezi nestaju kada žena prestane da radi na sebi, bar iz muškog ugla. Da bi vas partner čuo i shvatio, morate promeniti svoj položaj u vezi, savetovala je psihološkinja Irina Molvinska. 

Kako navodi, najčešći razlog za obraćanje psihologu tokom razmišljanja o razvodu su svakodnevni problemi.

"Po pravilu, to obuhvata životne okolnosti koje partnerima ne dozvoljavaju da se osećaju prijatno u vezi. Na primer, nedostatak novca, zajednički život sa roditeljima, prerano rođenje deteta i slično. U takvim situacijama ljudi se pretvaraju iz ljubavnih partnera u dvoje sustanara i gube toplu međusobnu povezanost", objasnila je.

Koliko često bračni parovi imaju seks?

Drugi razlog za razvod je nedostatak komunikacije, istakla je psihološkinja.

"Radi se o slučajevima kada nema neposrednog, otvorenog dijaloga. Sposobnost da zajedno razgovarate i rešavate probleme igra ključnu ulogu u braku. Od spremnosti na dijalog zavisi da li će porodica moći da prebrodi krize", pojasnila je.

Neverstvo i izdaja nalaze se tek na trećem mestu.

"To su krajnosti, nakon kojih je veoma retko moguće obnoviti porodicu. Međutim, po pravilu, u slučaju izdaje, preduslov za neverstvo ipak su porodični problemi i nedostatak dijaloga između supružnika", naglasila je Molvinska.

Saveti za mlade bračne parove: Građenje snažnog, srećnog i dugotrajnog braka

Prema rečima psihološkinje, svaki brak se može spasiti, čak i ako situacija deluje bezizlazno. Ističe da ne postoji tajni recept za sreću.

"Odnos se može spasiti ako su oba supružnika spremna da analiziraju svoje postupke i da se promene radi zajedničke budućnosti", zaključila je ona.