filteri close
Objavljeno: 15.02.2024. Image source: Pixabay/27707
300x600

Koncentracije i raznovrsnost bakterija na površini tastature su „uznemirujuće“, rekao je Džoš Gordon, koji je specijalizovan za presek zdravlja i digitalnog sveta u Geonode, onlajn servisu za upravljanje podacima.

„Govorimo o Escherichia coli, stafilokoku, streptokoku, da navedemo samo neke“, rekao je on.

Toplina naših prstiju na tastaturi, zajedno sa svime, od ćelija kože do mrvica hrane, stvara „plodno tlo za razmnožavanje“ štetnih bakterija, objasnio je Gordon.

„Higijena tastature više nije sporedna napomena, već obaveza“, rekao je on. „Radi se o svesnom stvaranju sigurnijeg i zdravijeg digitalnog okruženja za sve nas.“
Ali tastature teško da su izvor ovog problema. Štetni mikroorganizmi – poput bakterija, virusa i gljivica – su sa nama od zore čovečanstva. I mogu biti smrtonosne: jedna studija je procenila da je skoro 8 miliona globalnih smrtnih slučajeva u 2019. bilo povezano sa uobičajenim bakterijskim patogenima.

Drugi Gordonovi saveti o bezbednosti: Izbegavajte jedenje za računarom. Čestice hrane koje padaju između tastera računara mogu izazvati bakterije. Takođe, često čistite tastaturu. Koristite čistač sa komprimovanim vazduhom da oduvate prašinu i ostatke. Zatim koristite dezinfekcione maramice da biste je ispolirali.

Kako da dobro operete veš, ubijete bakterije, a da ga pri tom ne oštetite?