filteri close
Objavljeno: 13.01.2024.
300x600

Kombinacija tri virusa žestoko udara po populaciji, uvedene dobro poznate mere

Ranije su zimski meseci bili karakteristični za grip ili prehladu, ali sada se suočavamo sa tridemijom, odnosno mešavinom tri virusa, o čemu smo vam već pisali.

Ovo je dovelo do punih ambulanti i domova zdravlja, a mnogi su osetili efekte ovog virusnog miksa, bilo lično ili preko bliskih osoba. Takođe, prijavljena je epidemija velikog kašlja. Uprkos ovome, upotreba zaštitnih maski je retka, čak i u zdravstvenim ustanovama.

U Kliničko-bolničkom centru Zemun, čekaonice Hitnog prijema su prepune. Pacijenti i njihova rodbina često zaboravljaju maske, pa ih osoblje deli na ulazu.

"Nije samo u pitanju korona nego i respiratorne infekcije koje su sad u porastu. Imamo jako veliki priliv pacijenata na Odeljenje pulmologije, pedijatrije. Veliki broj, ne samo sa koronom nego i sa virusima influence i ostalim virusima. Sve što može da dovede do respiratorne zavisnosti, sve što se prenosi respiratornim putem, maske predstavljaju obaveznu meru zaštite, ne samo za zaposlene nego i za pacijente", upozorava prof. dr Dejan Stevanović, upravnik Klinike za hirurgiju KBC Zemun za RTS.

Maske su obavezne u svim zdravstvenim ustanovama, kako za zaposlene, tako i za pacijente, po odluci Radne grupe za praćenje pandemije donetoj u septembru.

Epidemiolog Ivana Begović Lazarević iz Gradskog zavoda za javno zdravlje navodi stabilnost epidemiološke situacije vezane za koronu, ali i potencijalnu promenu usled cirkulacije gripa.

Komisija za prevenciju bolničkih infekcija u svakoj zdravstvenoj ustanovi donosi odluke o posetama pacijentima, zavisno od trenutne epidemiološke situacije. U KBC Zemun, obavezan je PCR test za određene pacijente, a posete su trenutno zabranjene.

"Posete su zabranjene do daljeg, obaveštenja se mogu dobiti putem telefona. Ovde na portirnici sve što treba za pacijente se ostavlja i onda naša služba to odnosi pacijentima na odeljenje. Ali lični kontakt pacijenta i rodbine ne može da postoji na odeljenjima. To je u okviru mera koje se sprovode za zaštitu od respiratornih infekcija", naglašava Stevanović. Trenutno je u Srbiji prijavljena epidemija velikog kašlja, sa oko 500 obolelih u Beogradu i više od hiljadu u Srbiji.

Izvor: RTS