filteri close
Objavljeno: 30.09.2023. Image source: Pexels
300x600

Deca oboljevaju jer roditelji neće da ih vakcinišu

Neverovatno je i porazno da nam se ovakve stvari dešavaju. U Srbiji je ponovo zabeležen porast slučajeve zaboravljene bolesti, koja može potpuno biti sprečena vakcinacijom.

Od početka godine u Beogradu je zabeleženo 18 slučajeva velikog kašlja. Samo u poslednjem mesecu, petoro mališana je lečeno u Dečjoj klinici u Tiršovoj. Medicinski stručnjaci su zabrinuti zbog povratka bolesti koja se može sprečiti vakcinacijom. Prethodno je bilo povremenih incidenata, ali ove godine je primećen ozbiljan porast.

Doktorka Snežana Rsovac, stručnjak za pedijatriju i dečju pulmologiju u Tiršovoj, ističe da je posebno alarmantno što su u prethodnom mesecu lečili pet mališana sa simptomima velikog kašlja. Radi se o bebama koje nisu vakcinisane ili starijoj deci koja su preskočila vakcinaciju.

"S obzirom na smanjenje vakcinacije, beležimo povećan broj pacijenata sa velikim kašljem. U proteklom mesecu imali smo pet slučajeva pertusisa. Bili su ili suviše mladi za vakcinaciju ili su izostali iz programa vakcinacije", kaže doktorka Rsovac.

Oživljavanje velikog kašlja potvrda je povratka zanemarenih bolesti koje se mogu efikasno prevenirati vakcinom. Roditelji često odlažu ili izbegavaju vakcinaciju dece.

U prošlim godinama, zahvaljujući maskama i pandemiji, broj slučajeva je bio manji. Nije bilo incidenata prošle godine, dva su zabeležena 2021, tri 2020, 14 tokom 2019. i 29 tokom 2018. Najteža godina je bila 2017. sa 41 slučajem.

Vakcina protiv velikog kašlja je DTP. Deca sada primaju petovalentnu vakcinu Pentaksim, koja štiti od velikog kašlja, difterije i tetanusa. Doze su ukupno pet i primarne serije su tri doze u prvih šest meseci, sa revakcinacijom u 18 meseci i sedam godina starosti.

"Sada je vakcina koja se prima acelularna, jer su delovi bakterije u pitanju. Oni pokreću imunološki sistem da ga prepozna i napravi antitela. Kao svaka acelularna vakcina, ona ima vremenski period kada daje najbolju zaštitu", objašnjava dr Rsovac. Dodaje da se sa smanjenjem obuhvata vakcinisane dece, počelo ponovo da javlja oboljenje.

Doktorka Rsovac dodaje da faze bolesti mogu trajati i do tri meseca. "U početku je curenje nosa, temperatura, a zatim se pojavljuje serija kašlja koja ometa disanje kod dece. U nekim slučajevima čak i prekida disanje, a traje od šest do osam nedelja."

Bakterija Bordatela pertusis izaziva veliki kašalj i otpušta toksine koji dovode do oticanja ćelija sluzokože disajnih puteva. Na pitanje kako ojačati imunitet kod dece, doktorka kaže da je ključna fizička aktivnost, dovoljno sna i vitamin D.

Prema Gradskom zavodu za javno zdravlje, veliki kašalj je bolest disajnih puteva i prenosi se kapljičnim putem. Početni simptomi se javljaju 7-10 dana nakon infekcije i obuhvataju temperaturu i kašalj koji evoluira u napade. Moguće komplikacije uključuju upalu pluća, konvulzije i encefalopatije. Bolest se može prevenirati imunizacijom.