filteri close
Objavljeno: 27.04.2024. Image source: Pixabay/xiSerge
300x600

Ako se spremate da dane odmora provedete u prirodi, obratite pažnju.

Ujedi insekata mogu biti neugodni i u nekim slučajevima opasni. 

Evo nekoliko uobičajenih vrsta insekata koji mogu ujesti ljude i neke od stvari na koje treba obratiti pažnju:

  1. Komarci: Ujed komarca može biti iritantan i može izazvati svrab, crvenilo i otok na koži. Najveća opasnost koju komarci predstavljaju su bolesti kao što su: malarija, denga groznica, zika virus i groznica Zapadnog Nila..

2. Ose i pčele: Njihovi ugrizi mogu biti bolni i izazvati lokalnu reakciju kao što su crvenilo, otok i bol. Međutim, za osobe koje su alergične na njihov otrov, ujed ose ili pčele može izazvati ozbiljne alergijske reakcije poput anafilaksije, što može biti opasno po život.

Izvadite žaoku noktima ili trljajte kožu tupim predmetom. Nemojte vaditi pincetom, jer se tako može povećati količina ubrizganog otrova.

3.Mravi: Ujed mrava može biti bolan i može izazvati lokalizirani otok i svrab.

4.Krpelji: Krpelji su poznati prenosioci bolesti poput Lajmske bolesti i krpeljskog meningoencefalitisa (KME). Bitno je ukloniti krpelja što pre ukoliko primetite da se zakačio za kožu. Sačuvajte izvađenog krpelja kako bi se ispitala zaraženost.

5.Bubašvabe, paukovi i drugi insekti: Iako su ujedi ovih insekata relativno retki, mogu izazvati bol, iritaciju ili alergijske reakcije kod pojedinih osoba.

Važno je obratiti pažnju na simptome nakon ujeda insekata, kao što su otok, crvenilo, svrab ili bol. 

Ako primetite ozbiljne simptome kao što su teškoće s disanjem, oticanje lica ili grla, vrtoglavica ili gubitak svesti nakon ujeda insekta, odmah potražite medicinsku pomoć, jer to može biti znak ozbiljne alergijske reakcije. 

Takođe, ako imate simptome kao što su groznica, bolovi u mišićima, osip ili drugi neobični simptomi nakon ujeda insekta, važno je da se obratite lekaru.

Počinje sezona krpelja, podsetimo se osnovnih metoda zaštite