filteri close
Objavljeno: 22.03.2024. Image source: Pixabay/ PhungNguyenPhotography
300x600

Ako planirate da večeras pijete koju čašicu više, a ne želite ujutro da se probudite sa velikim mamurlukom, ovo je pravi tekst za vas.

Otrkivamo vam koje namirnice ne biste trebali da konzumirate pre alkohola ukoliko ne želite da vas ujutro boli glavi i da ceo dan budete mamurni.

Obratite pažnju i izbegavajte sledeće namirnice:

1. Slane grickalice

Glavni razlog zbog kojeg vas boli glava nakon noći provedene uz alkohol jeste manjak vode u organizmu, odnosno dehidratacija uzrokovana alkoholom. Najlošija stvar koju možete sebi da uradite je da pored alkohola jedete i slane gricalice jer je svima poznato da slana hrana utiče da naš organizam oseća dehidriranost i neprekidnu žeđ. Čipsevi, kokice i slične grickalice nisu najbolja opcija, umesti njih jedite hranu punu vodom poput krastavca, dinje, lubenice...

2. Salate

Iako su salate zdrave, one neće nahraniti vaš želudac i ispijanje alkohola na prazan stomak nije ideja koja će vam biti tako dobra sutradan ujutro. Hrana koja je dobra 'podloga' za veče uz po koju čašicu alkohola više je hrana puna proteinima, poput piletine, čije će sporo varanje uticati na usporavanje podizanja nivoa alkohola u krvi. Opustite se i siti se prepustite dugoj večeri uz druženje sa prijateljima bez bojazni da će vam se veče obiti o glavu.

3. Pomfrit i masna hrana

Slana i masna hrana ne pogoduju želucu, a pomfrit je idealna kombinacija ove dve zabranjene namirnice. Znamo da je teško odoleti vrućem i hrskavom pomfritu, ali suzdržite se bar to veče koje se planirali da nastavite u pravcu ka dobroj vinariji ili večernjem klubu ili pak na piću sa prijateljima.

Kako preživeti mamurluk uz pomoć hrane?