filteri close
Objavljeno: 19.09.2022. Image source: Foto: Pixabay/sasint
300x600

Kada imate visok krvni pritisak, poznat i kao "hipertenzija", krv se kreće kroz vaše telo pod pritiskom višim od normalnog.

Visok krvni pritisak se često naziva „tihi ubica“, jer ne pokazuje nikakve spoljašnje simptome, ali može da vas izloži riziku od širokog spektra ozbiljnih stanja, uključujući bolesti srca, srčanu insuficijenciju i moždani udar. Pored ovih bolesti, visok krvni pritisak može uticati i na vaš svakodnevni život. Ako patite od hipertenzije, možete osetiti bolove u grudima, poznate kao angina, kada se naprežete. Takođe može dovesti do problema sa vidom, jer krvni sudovi u vašim očima mogu biti oštećeni visokim krvnim pritiskom.

Pored ovih opasnih i potencijalno smrtonosnih neželjenih efekata, hipertenzija može negativno uticati i na vaš seksualni život. To ne znači nužno da ćete, ako imate hipertenziju, doživeti srčani udar tokom seksa. Studija iz 2011. godine je pokazala da je seksualna aktivnost okidač u samo 2,2% srčanih udara. Međutim, hipertenzija može uticati na vaš seksualni život do te mere da možda uopšte nećete moći da imate seks.

Da li hipertenzija utiče na smanjen libido?

Hipertenzija može smanjiti protok krvi u celom telu, uključujući i karlicu. Kada se to dogodi, to može dovesti do seksualne disfunkcije i kod muškaraca i kod žena. 

Za muškarce, ograničenje protoka krvi kroz telo može značiti da manje krvi dotiče do penisa, što dovodi do erektilne disfunkcije. Nemogućnost erekcije ili održavanja erekcije može izazvati anksioznost kod muškaraca, što može dovesti do smanjenog interesovanja za seks. Pored toga, visok krvni pritisak može da ometa i muškarčevu sposobnost da ejakulira.

Povišen krvni pritisak ubrzava slabljenje kognitivnih funkcija

Uticaj visokog krvnog pritiska na seksualni nagon kod žena nije tako očigledan. Međutim, visok krvni pritisak može uticati na protok krvi u vaginu, smanjujući nivoe azotnog oksida u telu, hemikalije koju telo proizvodi i koja doprinosi opuštanju glatkih mišića. U nekim slučajevima, to može dovesti do seksualnih simptoma, uključujući smanjeni seksualni nagon, suvoću vagine i teškoće u postizanju orgazma.

Da li lekovi mogu imati svoj uticaj?

Diuretici kao što su hidrohlorotiazid i beta blokatori kao što je atenolol mogu biti prvi lekovi koje će vam lekar propisati ako vam je dijagnostikovan visok krvni pritisak, a poznato je da oba izazivaju probleme sa erekcijom.

Ako vam je dijagnostikovan visok krvni pritisak i ako ste zabrinuti da patite od erektilne disfunkcije zbog lekova, razgovarajte sa svojim lekarom o najboljem načinu lečenja.

Najbolji način da osigurate da visok krvni pritisak ne utiče na vaš seksualni nagon je da preduzmete neophodne korake da ga održite niskim. To podrazumeva prestanak korišćenja duvanskih proizvoda, zdravu ishranu, ograničavanje unosa soli i alkohola i redovno vežbanje. Ne samo da će vam ove stvari pomoći da kontrolišete krvni pritisak, već će vas učiniti vitkijim i spremnijim i dati vam izdržljivost koja vam je potrebna da uživate u zdravom i zadovoljavajućem seksu sa svojim partnerom.