filteri close
Objavljeno: 02.01.2021. Image source: Foto: Pixabay/McRonny
300x600

Do sada se smatralo da hronični povišen krvni pritisak, naročito u srednjim godinama, doprinosi opadanju kognitivnih sposobnosti i riziku od demencije u kasnijem dobu. 

Novo istraživanje pokazuje da  kontrolisanje visokog krvnog pritiska usporava opadanje kognitivnih funkcija, kao i da godine starosti u kojima je krvni pritisak počeo da raste nisu bitne. 

Naučni tim je analizirao uticaj povišenog krvnog pritiska na kognitivne performanse kod više od 7000 odraslih osoba u Brazilu. Njihova prosečna starost bila je 59 godina kada je studija započela, a učesnicima je  tokom prosečno četiri godine testirano pamćenje, verbalne sposobnosti i izvršne funkcije, što uključuje pažnju, koncentraciju i druge faktore povezane sa razmišljanjem i rasuđivanjem.

VAŽNO: Kako da sami kontrolišete krvni PRITISAK?

Otkrili su da su ljudi sa povišenim krvnim pritiskom koji nisu uzimali lekove da bi ga smanjili zabeležili brži pad kognitivnih performansi od onih bez visokog krvnog pritiska ili čiji se krvni pritisak kontrolisan lekovima. Brzina opadanja kongitivnih funkcija odvijala se bez obzira na to koliko dugo je krvni pritisak ostao povišen ili u kojoj dobi je dijagnostikovan. Čak i oni sa prehipertenzijom, stanjem blago povišenog krvnog pritiska, zabeležili su brži pad kognitivnih funkcija od onih sa krvnim pritiskom u normalnom opsegu.

HIPERTENZIJA: Koliko vremena je potrebno za regulisanje povišenog krvnog pritiska?

Nalazi sugerišu da hipertenziju treba sprečiti, dijagnostikovati i efikasno lečiti kod odraslih bilo kog uzrasta da bi se očuvala njihova kognitivna funkcija.

Na osnovu ovih novih rezultata, redovano kontolisanje krvnog pritiska obećava sprečavanje opadanja kognitivnih sposobnosti bez obzira da li je neko u srednjim godinama ili stariji.

To je izuzetno važno jer porast krvnog pritiska može prouzrokovati oštećenja područja u mozgu koja su važna za pamćenje ili druge kognitivne funkcije ili može izmeniti moždane receptore koji su neophodni da bi se osigurala normalna kognitivna funkcija.

Naučnici ističu i da bi duža studija koja bi proučavala uticaj visokog krvnog pritiska na pad kognitivnih sposobnosti i razvoj demencije pomogla daljem razumevanju kako hipertenzija utiče na mozak.