filteri close
Objavljeno: 15.12.2022. Image source: Foto: Pexels/Andrea Piacquadio
300x600

Svi znamo da zagađenje vazduha može biti štetno po ljudsko zdravlje, ali smo skloni da se više fokusiramo na respiratorna pitanja, bolesti srca, upale i rak pluća. Ali kako zagađenje vazduha utiče na zdravlje naših očiju?

Kada govorimo o zagađenju vazduha i zdravlju očiju, trebalo bi da se upoznamo sa hemikalijama koje su prisutne u većini gradova i izazivaju najveću štetu. To su ugljen monoksid (CO), azot dioksid (NO), sumpor dioksid (SO2), azbest, benzen, čestice, arsen, olovo, dioksin i hlorofluorougljenik. Dim je još jedan iritant, a kada dođe u kontakt sa očima, njegove sićušne čestice se mogu otopiti u suzama, oblažući površinu oka i izazivajući štetne efekte.

Iritirajuće dejstvo zagađenog vazduha na oči

Može li zagađenje vazduha izazvati probleme sa očima? Da, lista zdravstvenih efekata izazvanih zagađenjem vazduha na naše oči je prilično duga. Najmanje preteći znaci su peckanje, crvenilo, iritaciju i suzenje očiju. Naravno, uz produženo izlaganje, simptomi se mogu pogoršati i ispoljiti se kao svrab, iscedak, osećaj peckanja i povećan rizik od infekcija. U teškim slučajevima mogu se pojaviti poteškoće sa prepoznavanjem određenih boja i refrakcionim greškama. Kod nekih ljudi, zagađenje vazduha može izazvati alergiju sa crvenilom, svrabom, iscedkom i oticanjem očiju (ponekad čak i sa poteškoćama pri otvaranju).

Uticaj dugotrajne izloženosti zagađenju vazduha

Najčešći problem koji ljudi doživljavaju zbog zagađenja vazduha je sindrom suvog oka. To se dešava kada oko nije u stanju da proizvede dovoljno suza i, kao rezultat, ne može se navlažiti i hraniti pravilno. Pojavljuju se crvenilo, bol i upala, a oči postaju osetljive na svetlost, vetar i dim. Ponekad se sluz formira i oko očnih jabučica. Najopasnije zagađenje vazduha i efekti na zdravlje očiju uključuju kataraktu i rak.

Kako smanjiti uticaj zagađenja vazduha na vaše oči? 

Kad god možete, ostanite unutra kada su nivoi zagađenja visoki, a ako morate da izađete, nosite naočare (ne kontaktna sočiva) – one će blokirati prašinu i sprečiti je da vas iritira. Ako ne možete da izbegnete iritaciju, nanesite hladan oblog na oči i koristite kapi za oči.

Ko je najviše pogođen zagađenjem vazduha?